Brnabić: World minds jedinstvena prilika za naučnike i inovatore

Prestižna "World minds" konferencija, koja se održava u Beogradu, prilika je da se Srbija predstavi u pravom svetlu, kao zemlja za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije, te da se srpski naučnici, inovatori i talenti promovišu i povežu sa kolegama širom sveta, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ana Brnabić je Tanjugu rekla da je Vlada dugo radila na tome da organizaciju "World minds" dovede u Srbiju, budući da se do sada godišnji kongres koji okuplja svetske lidere iz oblasti ekonomije, privrede, kulture, arhitekture, medicine, poljoprivrede, isključivo održavao u Cirihu.

"Ovo je prvi put da izlaze van Švajcarske i veliko je zadovoljstvo i čast imati ih u Beogradu", istakla je Brnabić.

Navela je da konferencija u Beogradu prikazuje Srbiju na drugačiji način, jer će učesnici, od kojih mnogi nikad nisu bili u našoj zemlji, imati priliku da je vide u pravom svetlu, ali i da upoznaju srpske inovatore, talente, mislioce, privrednike.

"Ovo je jedinstvena svetska prilika za umrežavanje naših mladih ljudi, naučnika, inovatora, vlasnika startap preduzeća i kompanija i sigurna sam da će nakon ovoga i naši partneri iz sveta gledati na Srbiju drugačije, kao na potencijalnu destinaciju za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije", istakla je Brnabićeva.

Dodala je da će srpski naučnici, mladi inovatori i talenti imati mnogo bolju saradnju sa kolegama širom sveta.

Predsednica Vlade je rekla i da su u Beogradu danas prisutni i potencijalni investori i značajni privrednici iz celog sveta, te da je sigurna da će im srpski inovatori i naučnici pokazati svoje ideje i patente i da će se roditi ideje o finansiranju njihovih projekata.

Gostima predstavljene poreske olakšice

Podsetila je da je vlada prošle godine promenila zakonski okvir i uvela poreske olakšice za inovacije i ulaganja u nauku, istraživanje i razvoj.

"Danas je Srbija jedna od najkonkurentnijih evropskih zemalja po stopi poreza za kompanije koje ulažu u inovacije, znanje i istraživanje i razvoj", rekla je Brnabić.

To je predstavljeno gostima iz inostranstva, rekla je Brnabićeva i istakla da će i sutra imati sastanke u vladi sa nekim od učesnika i da veruje da će Srbija zainteresovati veliki broj njih da ulažu u našu zemlju.

Prestižna World minds konferencija okupila je vodeće svetske inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba.

Na konferenciji su danas govorili predsednik Aleksandar Vučić i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, a učestvuju i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, tehnološki pionir i jedan od govornika na TED konferencijama Tom Vudžek, Oš Agabi, stručnjak za neurotehnologiju i izvršni direktor kompanije "Koniku"...

Prema pravilima "World minds", razgovori se vode iza zatvorenih vrata.

World minds zajednicu čini više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

"World minds" iza sebe ima tradiciju dugu 12 godina, 150 priznatih govornika, više od 1.000 članova i čak 3.141 ideju koja je proizašla iz brojnih konferencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво