"Britiš stil" – prva žrtva Bregzita

Dan uoči evropskih izbora, političke tenzije u Britaniji dostigle su vrhunac. Poslanici i pojedini ministri traže hitnu ostavku premijerke Tereze Mej, jer ne odustaje od svog plana za Bregzit. Jedna od žrtava političkog haosa je i britanska železara "Britiš stil". Gurnuta je u stečaj, jer s vladom nije postignut dogovor o paketu pomoći, zbog čega je ugroženo 25.000 radnih mesta.

Druga na listi najvećih čeličana u Velikoj Britaniji je pred bankrotom, tri godine pošto je kupljena za jednu funtu od indijske kompanije "Tata stil", jer je poslovala sa gubicima.

Pregovori sadašnjeg vlasnika "Grejbul kapitala" i vlade o kreditu od 30 miliona funti za premošćavanje Bregzita nisu urodili plodom. Time je ugroženo 5.000 radnika na severoistoku Engleske i još oko 20.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

Radnici železare se nadaju da će Vlada doneti plan, ali kažu i da strahuju od gubitka radnog mesta.

Vlada tvrdi da je učinila sve što je mogla za kompaniju, uključujući zajam od 152 miliona dolara za pokrivanje ekoloških troškova. Ne želi zaustavljanje proizvodnje, već promenu vlasnika.

"Kao jedan od razloga za zastoj u prilivu novca, kompanija je navela strah evropskih kupaca od toga kakav će biti odnos Britanije i Evropske unije nakon oktobra. Tu su i drugi faktori, poput trgovinskog rata Amerike i Kine", naglasio je britanski ministar ekonomije Greg Klark.

Železara je samo poslednja u nizu žrtava političke drame na Ostrvu. Nakon što su odbili njen dogovor sa Unijom, premijerka je spremila drugi sporazum o Bregzitu koji predviđa garancije za radnike u Velikoj Britaniji, kompromis o irskoj granici i carinama.

"Gospodine predsedavajući, s vremenom će ovde stajati neki drugi premijer, ali, dok sam ja na ovom mestu, imam obavezu da saopštim činjenice. Ako želimo da sprovedemo Bregzit, moramo usvojiti zakon o izlasku iz Unije, a to nećemo moći ako se i dalje raspravljamo o pitanjima koja nas dele, poput carinskog uređenja i drugog referenduma", upozorila je premijerka Velike Britanije Tereza Mej.

Premijerkin novi predlog, koji će se u petak naći pred poslanicima, neki uticajni članovi Konzervativne partije dočekali su na nož, tvrdeći da je najgori do sada i da će Britaniju još više vezati za Uniju.

U redovima vladajućih već se traži premijerkin naslednik, a kao mogući kandidati pominju se sadašnji i bivši šef diplomatije Džeremi Hant i Boris Džonson, te bivše ministarke Ember Rad i Ester Mekvi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво