"Sukob Gugla i Huaveja neće se odraziti na Srbiju"

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ne očekuje da će se sukob "Gugla" i "Huaveja" odraziti na potrošače u Srbiji.

"Gugl" planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom "Huavej" u narednih 90 dana, pošto su Sjedinjene Države ublažile restrikcije toj kompaniji koja je drugi na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

Reč je o iznenadnom i dramatičnom preokretu američkog giganta koji je u nedelju objavio prekid veza sa "Huavejom", usaglasivši se sa odlukom vlade da tu kompaniju stavi na "crnu listu".

I u Srbiji je gde je kompanija "Huavej" i te kako prisutna, otvoreno je pitanje koje će posledice imati potrošači, ako "Gugl" ponovo obustavi saradnju s kineskom kompanijom.

"Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative 'Pojas i put'. Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi kompanija nastaviće da se sprovode", rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i istakla da Srbija čak planira unapređenje saradnje sa "Huavejom".

Objašnjava da se odnosi dve velike sile, NR Kine i SAD prelamaju preko kineske kompanije. Veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

"Huavej" je jedan od najvećih brendova u Srbiji. "Kada je u pitanju Srbija ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni", navodi Matićeva.

Ta kineska kompanija sa četrdesetak zemalja ima različite projekte. "Čak 23 zemlje EU imaju saradnju sa 'Huavejom', oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti", zaključila je Matićeva.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

linux

Google je moćan ali ne zaboravimo da je google+ propao.Znači nisu nepogrešivi.Mnogo nekada moćnih kompanija nema ih više ili su minimizirani.Sve ovo što radi Tramp nateraće druge narode, države i kompanije da traže drugi put.

(sreda, 22. maj 2019, 10:20) - Juzznjak [neregistrovani]

Fokus

Na temu, i objasniti šta će se zapravo desiti ako playstore neće da radi, to je problem za malog čoveka, ne pojas i put.

(sreda, 22. maj 2019, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Konkurencija

Kupio sam jedan Huawei (kao drugi telefon) 2015 godine. Tada njihov najjeftiniji model. Plati sam ga oko 60€. Na izgled nikakva kvaliteta ali još uvijek radi i preživio je Iphone-ovu bateriju. Znači da nije zlato sve što sija.

(sreda, 22. maj 2019, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Huawei i Google

Kljucno je pitanje o kakvom trzištu mi ovde govorimo. Huawei je jedna od najmocnijih ako ne i najbolja kompanija što se tice telekomunikacionih mreza. Kao što je Nemacka potpisala ugovor za 5g mrezu. A sto se Smartphone prodaje tiče to je druga strana oko koje se momentalno debatuje. Jer Huawei na prostoru Evrope, Amerike itd. Prodaje svoj Produkt američkim Portalom Google i Android. Što bih značilo da dodje do poteza ukidanja što je bila priča Huawei bih trebao smisliti svoj operativnim Sistemom a što je i najskuplje trebao bih im i svoj Appstore. Drugim rečima Huawei bih bio mozda i prinudjen da se od ostatka sveta u tom predelu razdvoji ili kako bih rekli išao svojim putem. A da li to funkcioniše je druga stvar.