Korisnici "Huavej" uređaja žrtve trgovinskog rata Kine i SAD

Američki "Gugl" suspendovao je licencu kompaniji "Huavej", što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Taj potez će "Huaveju" drastično otežati poslovanje na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom na to da će kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima "Guglovog" operativnog sistema. Zvanički Peking podržao "Huavej" "u borbi za legitimna prava i interese".

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Pekinga, bilo je potrebno neko vreme da kineski zvaničnici reguju na odluku "Gugla". Nekoliko sati nakon što su zapadni mediji objavili vest, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će podržati svoje kompanije u borbi za prava i interese. 

Iako je reč o opštem saopštenju, jasno je da zvanični Peking istupa u ime "Huaveja". Oglasio se i "Huavej" navodeći da mere neće suštinski uticati na njih i da imaju plan "B". 

Osnivač kompanije Žen Džengfej je rekao da su spremni za novonastalu situaciju i da su američki političari potcenili "Huavej". Dodao je da će razvijati spostveni operativni sistem.  

Ipak, može se debatovati o tome koliko će oni u tome biti uspešni.  

Potez "Gugla" je posledica odluke američke administracije da stavi "Huavej" na crnu listu, čime je zabranjeno američkim kompanijama da mu prodaju usluge.  

To znači da "Huavej" ne može da kupuje operativni sistem od "Gugla". 

Sukob datira s kraja prošle godine kada je u Kanadi, na zahtev SAD, uhapšena finansijska direktorka "Huavje", ćerka osnivača kompanije.  

Od tada traje Borba Kine da ona ne bude izručena Americi. 

Borba za 5G mrežu 

Razlozi za hapšenje su navode finansijske malverzacije i nelegalno poslovanje sa Iranom, ali Kina ističe da je reč o političkoj borbi i da se iza svega krije velika borba na tržištu između Kine i SAD u uspostavljanju 5G mreže.  

Kina, i najpre "Huavej" su najviše odmakli na tom polju, dok Amerika malo kaska za njima.  

Veruje se da SAD pokušava političkim odlukama da uspori taj proces.  Pokušala je i evropskim partnerima da na neki način zapreti da, ako koriste "Huavej" u uspostavljanju 5G mreže, da možda neće deliti sa njima neke operativne podatke. 

Uticaj "Huaveja" u svetu raste, a prošle godine je prodaja njihovih uređaja skočila za 50 odsto. 

Odluka "Gugla" pogodiće sve. "Huavej" će morati da razvija svoj perativni sistem a i "Gugl" u druge kompanije koje proizvode određene usluge za "Huavej" biće oštećene. Međutim, najviše štete trpeće korisnici "Huavej" urećaja izvan Kine jer će im biti blokiran pristup "Gugl plej" prodavnici.  

Inače, u Kini je većina tih usluga zabranjena pre nekoliko godina odlukom kineske vlade.  

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво