Huavej i Gugl ili ti nisi Julija, ja nisam Romeo

Odluka "Gugla" da prekine odličnu saradnju sa "Huavejom" šokirala je svet jer je preko kolena prelomljeno nešto što se u ranijim sličnim situacijama obično dugo savijalo.

Ništa gore nego kada se dvoje mladih vole, pa im se zavade roditelji i zagorčaju tu ljubav.

To je najkraći mogući opis situacije u kojoj smo se našli, da je zbog stavljanja kompanije "Huavej" na američku crnu listu firmi sa kojima se ne sme sarađivati, "Gugl" skinuo "Hjuavej" i njihov podbrend "Honor" sa liste proizvođača koji imaju povlašćen pristup operativnom sistemu "Android".

Za početak jedno objašnjenje.

"Android" je operativni sistem za mobilne telefone i tablete koji je razvila kompanija "Gugl", ali je on u suštini otvoren, može da ga koristi ko god hoće bez ikakvih ograničenja.

"Gugl" obično izbacuje novu verziju "Androida" svake godine i redovno vrši popravke postojećih, što uredno prosleđuje partnerskim kompanijama.

Dve najznačajnije su "Samsung" i "Huavej", dva najveća svetska proizvođača mobilnih telefona s tim što je "Samsung" lider, ali mu je "Huavej" do danas disao za vrat preteći da preuzme primat u 2020.

Bez zakrpa

Partneri od "Gugla" nekoliko nedelja ili nekoliko meseci pre ostalih dobiju novu verziju "Androida", kao i sva unapređenja, naročito bezbednosna, što im je omogućuje da svoje nove telefone učine bezbednijim, boljim i bržim.

Sada je "Huavej" skinut sa spiska onih kojima se bilo šta javlja unapred. 

"Huavej" će sada o problemima saznavati kada i celi svet, što znači da će mu biti potrebno neko vreme, najverovatnije dani, pre nego što sam proizvede zaštitu. Za to vreme njihovi aparati biće izloženi hakerima.

To nije baš toliko strašno kao što zvuči, sve dok se vama lično ne dogodi, ali se u svakom slučaju osećate nesigurno, kao da imate let "boingom 737 maks".

"Gugl", takođe, kontroliše "Gugl prodavnicu" (Gugl plej) i vlasnik je nekoliko popularnih aplikacija poput Jutjuba i Mapa.

Sve one na naš telefon dolaze unapred instalirane, sve što je potrebno je da se ulogujete na svoj "Gugl" nalog i uživate.

Ubuduće ih verovatno neće biti na novim "Huavejovim" aparatima, što znači da će kupac morati nekako sam da ih instalira.

Ko koliko trpi

Isto važi i za "Džimejl" i sve što ga prati, kontakte, drajv, hengauts, sve to bi moglo da bude teže dostupno na novim "Huavejovim" uređajima.

Ali ne i sasvim nedostupno, barem ne za sada.

Jer "Android", rekosmo, dopušta drugima da ga slobodno preuzmu i sami podešavaju, što će "Huavej" svakako iskoristiti, ali će to značajno uticati na udobnost korišćenja.

No, kao što rekosmo na početku, ljubav je bila obostrana i "Gugl" će otrpeti svoj deo.

Najpre, kao i u svakom raskidu, ostavljena strana može da se okrene nekom drugom.

"Huavej" je to već najavio, objavivši da oni već godinama pripremaju sopstveni operativni sistem (danas se već načulo i ime, Hongmeng) i da njihovi korisnici i kupci budućih modela nijednog trenutka neće imati bilo kakav problem ili biti u opasnosti.

To za "Gugl" nikako nije dobra vest, jer bi i drugi proizvođači mogli da se zapitaju treba li da se vezuju za firmu na koju američka vlada ima toliki uticaj, što bi rezultiralo pojavljivanjem mnoštva novih operativnih sistema i pratećih servisa i smanjivanjem uticaja "Gugla", samim tim i milijardi dolara prihoda.

Tako nešto je sve do danas bilo nezamislivo, a ubacivanje među vladajuće operativne sisteme ("Android" i "iOS") nije uspelo ni "Majkrosoftu", koji je za to imao i znanja i sredstava.

Jednostavno, nije bilo interesovanja za pravljenje aplikacija na nekom trećem sistemu. Sada bi to interesovanje moglo da naraste u Kini, a to nije za šalu. Niti bi tu bio kraj rašivanju "Androida".

Čija će goreti do zore

Na kratak rok zbog ove odluke gube i "Huavej" i "Gugl", s tim što "Huavej" gubi mnogo više jer će se novi modeli u čiji razvoj je uložen ogroman novac slabije prodavati izvan Kine.

I to u godini kada je zabeležen rast od 50 odsto, dok je prodaja "Epla" pala za četvrtinu, u čemu će mnogi videti skrivene motive.

Takoreći, ovo je gore od zabrane korišćenja "Huavejovih" telefona, koja bi mogla da važi samo u SAD. 

Ovom odlukom je indirektno ugrožen svaki aparat "Hjuaveja" i "Honora" u celom svetu, sem u Kini, gde je upotreba "Guglovih" servisa beznačajna.

Na duži rok veći gubitnik bi mogao da bude "Gugl", jer više neće biti neupitni, neutralni, univerzalni servis već političko opredeljenje, što se neće dopasti mnogima van SAD.

Možda se ono što je bilo između "Gugla" i "Huaveja" ne može baš nazvati ljubavlju, ali je činjenica su poslednjih godina imali blisku saradnju, recimo "Huavej" je za račun "Gugla" proizveo telefon "gugl neksus 6P".

Ali samo par dana pošto je porodica, odnosno Trampova administracija rekla da sa Montekijima (Hjuavejom) nema više nikakve saradnje, "Gugl" je proglasio prekid saradnje, što je mera koja pogađa svakoga ko ima mobilni telefon bilo gde u svetu.

Inženjeri i analitičari IT biznisa veruju da ta mera ne može dugo da opstane jer svima pravi mnogo štete, a nikakvu korist.

Nevolja je što ne odlučuju oni već političari, skloniji iracionalnim brojevima.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи