Sinhua o Koridoru 10

Kineska agencija "Sinhua" izvestila je o početku izgradnje još jedne vitalne deonice novog autoputa E763 na Koridoru 11 u Srbiji, koji izvodi kineska kompanija "Čajna komjunikejšn konstrakšn korporejšn" kod Čačka.

Ceremonija povodom početka radova na deonici Preljina–Požega dugoj 30 kilometara održana je u petak u selu Pakovraće, a prisustvovali su joj predsednik Aleksandar Vučić, članovi srpske vlade, predsednik "Čajna komjunikejšn konstrakšn korporejšn" Song Hajlang, kineska ambasadorka u Beorgradu Čen Bo i lokalni zvaničnici, podseća Sinhua.

Agencija prenosi da je predsednik Vučić u obraćanju rekao da na novom auto-putu E763 već radi nekoliko kineskih kompanija, kao i da će nova deonica biti najteža jer obuhvata 12 kilometara tunela i više od 30 mostova.

Vučić je rekao i da je novi auto-put važan i za investitore i za lokalno stanovništvo jer će oživeti okolna sela i gradove.

Najavio je da Srbija planira u partnerstvu sa kineskim kompanijama da završi i preostali krak autoputa od Požege do Crne Gore u dužini od 107 kilometara. 

Predsednik kineske kompanije Song zahvalio je srpskoj vladi što je za ovaj važan projekat ukazala poverenje njegovoj firmi i obećao da će autoput biti završen prema najvišem kvalitetu i u dogovorenom roku.

Kineska agencija prenosi i izjavu ministarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović koja je naglasila da je ova nova deonica među najvažnijima duž čitavog koridora te da će imati ogroman efekat na ekonomski razvoj ovog dela Srbije.

Deonica auto-puta od Preljine do Požege koštaće 450 miliona evra i finansira se iz zajma kineske Eksport–Import Banke, a Koridor 11 od Beograda do Crne Gore biće duži od 250 kilometara. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2019, 22:04) - Raja [neregistrovani]

Savršenstvo

Srbija je sada privlacnija investitorima. Pohvale!