Auto-putem na more – brže, bolje, bezbednije

Od Horgoša do Preševa auto-putem. Na to se čekalo decenijama, a gotovo da nije bilo političara koji nije obećavao da će se na omiljeno srpsko more, u Grčku, za vreme njihovog mandata ići bezbednije i brže. Taj cilj ostvaren je danas. Tačno u 20 sati biće otvorena deonica koja prolazi kroz Grdeličku klisuru. Specijalna emisija u 17.25 na Prvom programu RTS-a.

Grdelička klisura je konačno savladana. Čak 3.500 radnika na južnom kraku Koridora 10 radilo je danonoćno, u svim vremenskim uslovima.

Na deonici dugoj 26,3 kilometra gradili su se mostovi, vijadukti, petlje, galerije. Probijali su se tuneli, stabilizovale kosine koje su zadale najviše problema.

Radovi na kosinama biće nastavljeni i narednih nekoliko meseci, ali to neće uticati na saobraćaj.

Ovaj auto-put povezuje sever i jug Srbije, a meštani sa oba kraja imaju ista očekivanja – da se putuje kraće, brže, bezbednije.

"Neće biti više uskog grla, uvek je bio problem da se prođe kroz Grdeličku klisuru", rekao je za RTS jedan od građana kojeg je obradovala vest o puštanju saobraćaja kroz ovu deonicu.

Novi auto-put od velikog je značaja ne samo za putnički, već i za robni saobraćaj.

Kod najvišeg i najlepšeg mosta Vrla u 17.30 počinje svečana ceremonija na kojoj će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uslediće vožnja kroz najduži i najsavremeniji tunel Manajle (1.800 metara), koji je građen po nemačkim standardima.

Otvaranju deonice prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, Vlade Republike Srbije, a očekuje se da gosti budu i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Završetak istočnog kraka trebalo bi da bude na leto, kada će ceo Koridor 10, glavni međunarodni putni pravac kroz Srbiju, biti konačno završen.

Prema podacima "Puteva Srbije", u 2018. godini je Koridorom 10 i Koridorom 11 prošlo ukupno 53 miliona putnika.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво