Povoljni krediti mladim poljoprivrednicima za kupovinu zemljišta

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi za RTS da će mladi poljoprivrednici do 40 godina u Srbiji imati mogućnost da podižu kredite pod povoljnim uslovima, kako bi kupili zemljište koje planiraju da obrađuju.

Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su krediti namenjeni mladima ispod 40 godina za kupovinu poljoprivednog zemljišta s rokom otplate od 20 godina. 

"Ovo je jedna nova stvar koja će ići od jula meseca preko Poštanske štedionice koja je u državnom vlasništvu. Imaćemo jednu kreditnu liniju gde će mladi ispod 40 godina, ako ostane novca moći će i ostali da konkurišu, da mogu da kupe poljoprivredno zemljište s rokom otplate od 20 godina, i kamatnom stopom od svega dva odsto", objašnjava Nedimović.

Dodaje da će se kao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje.

"Neće morati da dâ tatinu kuću, dedinu njivu ili bilo šta drugo. Vi na 20 godina možete da ostvarite svake godine profit da možete da otplaćujete taj kredit bez ikakvih problema. U prvom trenutku maksimalan iznos kredita iznosi 50.000 evra, to otprilike znači – na prostoru Vojvodine može da se kupi pet, šest hektara zemlje", navodi ministar.

Navodi da je država pokrenula ovu akciju kako bi mlade do 40 godina zadržala i vratila na selo.

Dodaje da se već godinu i po dana sprovode konkursi za grantove u poljoprivredi za mlade poljoprivredne proizvođače ispod 40 godina.

"Mladi poljoprivrednik dobije milion i po dinara za uspostavljanje svoje proizvodnje. U prvom pozivu odobrili smo 667 grantova, bespovratnih sredstava. U drugom pozivu 1.200. To su uglavnom poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom", navodi ministar.

Ne bi se ponovila situacija iz 2014. 

Govoreći o kiši koja je padala prethodnih dana Nedimović navodi da je sve bilo spremno u slučaju poplava.

"Mi smo za ovih pet godina potpuno promenili filozofiju pristupa rekama, bujičnim tokovima i stajaćim rekama. Postoji sinhronizacija između vodoprivrednih preduzeća, postoji sinhronizacija sa okruženjem. Danas sve drugačije funkcioniše", navodi Nedimović.

Dodaje da je dobro baviti se preventivom i upozoravati ljude da znaju kako da odreaguju u slučaju da se nešto desi.

Osvrćući se na sneg koji je pao na nekoliko lokacija u Srbiji navodi da je bilo problema ali da nisu u pitanju dramatične štete.

"Ono što je bitno je da sa usevima ove godine nećemo imati problema što se tiče ratarskog dela. Što se tiče voća imamo malih problema sa jagodama koje su na otvorenom prostoru iz jednog prostog razloga jer smo imali veliku količinu padavina pa trule. Kreća branje trešanja, tu ćemo imati malo problema", objašnjava ministar.

Dodaje da očekuje probleme kod zasada malina zbog kišne godine.

"A u ostalim delovima ne očekujem veće probleme osim tamo gde imamo probleme koji su proistekli iz prošle godine koja je isto tako bila kišna, pre svega mislim na maline i jednim delom – zasade oko Ivanjice i Arilja, e tu ćemo imati manje prinose i gledaćemo da novim zasadima nadomestimo to", objašnjava Nedimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво