Šta nedostaje srpskoj ekonomiji

Sledeće godine plate i penzije mogu biti veće, kaže ministar finansija Siniša Mali i dodaje da je Srbija konsolidovala državne finansije. Da će biti prostora za to u budžetu potvrđuju i članovi Fiskalnog saveta. Ipak, nisu saglasni da bi sve trebalo utrošiti samo na plate i penzije. Upozoravaju da je privredni rast nizak i da bi ga trebalo podstaći državnim investicijama.

Prošlu godinu Srbija je završila sa suficitom u budžetu, a prema procenama i 2019. godina ide istim putem. Javni dug je sada oko 50 odsto BDP-a, nezaposlenost je smanjena, inflacija niska - i to su, kažu u Fiskalnom savetu, pokazatelji makroekonomske stabilnosti. Upozoravaju ipak, na nizak privredni rast.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta kaže da su u Srbiji javne investicije 18 procenata BDP-a, a prosek u regionu je 23.

"Tačno je da mi imamo najviše stranih investicija, ali tih 18 odsto BDP-a, vam jasno govori o nedostatku domaćih privatnih investicija i to je upravo jedan od glavnih problema koje treba otkloniti u ovoj misiji povećanja privrednog rasta", kaže Altiparmakov.

A da bi bilo više domaćih kompanija, privrednici ponavljaju zahteve.

Stanka Pejanović, predsednica SAM-a kaže da ih zanima smanjenje poreza i doprinosa na zarade. 

Druga stvar je, kako kaže, održivost sistema i u smislu pojačanja investicija - da li će država da napravi tzv. poreske podsticaje za preduzetničke fondove koji bi investirali u mala i srednja preduzeća - biznis anđele i da li će se neke nebankarske institucije podstaći  kroz zakonska rešenja, kako bi takođe mogli da pospešimo razvoj malih i srednjih preduzeća. 

Na unapređenje poslovnog ambijenta usmereno je osam od 20 reformi o kojima se Srbija dogovorila sa EU, kaže ministar finansija. Prioritet je transformacija Poreske uprave.

"Posebno je važno što smo započeli proces smanjenja opterećenja na zarade prošle godine. Nastavljamo sa tim i ove godine, kako bi sa te strane naša ekonomija išla više ka ekonomiji koja oporezuje dohodak, oporezuje dobit a manje da oporezuje rad", kaže ministar finansija Siniša Mali.

Prema ergovim rečima, ove godine izdvojeno je 100 miliona evra za investivcije u startapove, za investicije u naučno-tehnološke parkove, za investicije u istraživanje i razvoj  

Po lakoći poslovanja, Srbija zauzima 48. mesto na Duing biznis listi Svetske banke. Među 190 zemalja najbolji uslovi poslovanja su na Novom Zelandu, a najlošiji u Somaliji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво