"Turski tok" kroz Srbiju, već se vare cevi za gasovod

Posle velikih priprema, a bez velike pompe naša zemlja započela je još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda, od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka". Za "Gastrans", zajedničko srpsko-rusko preduzeće, koje gradi gasovod, prepreka više nema – dobili su i građevinske dozvole.

Na više lokacija priprema se teren, negde kopaju kanali, a negde već vare cevi za gasovod koji u Srbiju iz Bugarske ulazi kod Zaječara, proteže se sve do Kanjiže i kod Horgoša izlazi u Mađarsku. 

Radovi su podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda. 

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike navodi da su od 25. aprila već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta , odnosno na izgradnji tog gasovoda.

"Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima", objašnjava Antić.

Ni sa finasiranjem ne očkuju probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari "Gastransa" – "Srbijagas" i "Gasprom", ostalo je projektno finasiranje.

"Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz trazitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati", rekao je Antić.

Bugarska je najavila da će gradnju svoje deonice početi idućeg meseca. Već rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

"Tenderi su na vreme završeni i izvođači su izabrani. Slede radovi, koji su neophodni za gradnju gasovoda, a on će sigurno biti izgrađen. Konačno, gas će stizati do granice sa Srbijom", kaže Dimitri Šterev, stručnjak kompanije "Bulgartransgasa".

Plan je da se gasovod koji čitavom regionu donosi sigurnost u snabdevanju gasom završi do kraja godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 17. maj 2019, 22:49) - Jovan [neregistrovani]

svaka cast

jos jedan dokaz da Amerika gubi polako na svim poljima. srecno nam bilo

(petak, 17. maj 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

Ja bih ipak malo sacekao ....

Ako znamo da je Amerika svim silama protiv gasovoda "Turski tok" kao sto su i protiv "Sjevernog toka 2" i ako znamo da su Ameri i EU natjerali Bugare da odustanu od "Juznog toka",zar ne bi bilo bolje sacekati da Bugarska polozi cijevi do granice Srbije pa da onda nasi grade dalje?Zasto Bugari gsovodu "Turski tok" daju novo ime "Balkanski tok" i pricaju pricu da ce njime teci i neki drugi gas osim ruskog.Sve mi to nesto ne mirise na dobro iako je jasno da ce u decembru 2019 god Rusija zaustaviti transport gasa preko Ukrajine sto znaci da bi Bugarska,kao i Srbija i Madjarska ostale bez gasa.
Hajde,nece li sve ovo izici na dobro jer je gas svima regionu neophodan.