"Turski tok" kroz Srbiju, već se vare cevi za gasovod

Posle velikih priprema, a bez velike pompe naša zemlja započela je još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda, od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka". Za "Gastrans", zajedničko srpsko-rusko preduzeće, koje gradi gasovod, prepreka više nema – dobili su i građevinske dozvole.

Na više lokacija priprema se teren, negde kopaju kanali, a negde već vare cevi za gasovod koji u Srbiju iz Bugarske ulazi kod Zaječara, proteže se sve do Kanjiže i kod Horgoša izlazi u Mađarsku. 

Radovi su podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda. 

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike navodi da su od 25. aprila već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta , odnosno na izgradnji tog gasovoda.

"Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima", objašnjava Antić.

Ni sa finasiranjem ne očkuju probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari "Gastransa" – "Srbijagas" i "Gasprom", ostalo je projektno finasiranje.

"Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz trazitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati", rekao je Antić.

Bugarska je najavila da će gradnju svoje deonice početi idućeg meseca. Već rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

"Tenderi su na vreme završeni i izvođači su izabrani. Slede radovi, koji su neophodni za gradnju gasovoda, a on će sigurno biti izgrađen. Konačno, gas će stizati do granice sa Srbijom", kaže Dimitri Šterev, stručnjak kompanije "Bulgartransgasa".

Plan je da se gasovod koji čitavom regionu donosi sigurnost u snabdevanju gasom završi do kraja godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво