EIB ponosna na izgradnju auto-puta kroz Grdelicu

Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je da je ta banka ključni finansijer izgradnje Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, što je najveći EIB-ov projekat u javnom sektoru u Srbiji od 1977. godine.

Dubravka Negre je istakla da su ponosni što su podržali izgradnju 20 od 26 kilometara auto-puta kroz Grdelicu, navodi se u saopštenju EIB-a.

"Reč je o najizazovnijoj deonici sa više od 20 mostova i dva tunela, kreditirani sredstvima EIB-a, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji", istakla je Negre na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope, koji banka slavi kao finansijska poluga Unije.

U saopštenju se dodaje da EIB finansira izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji, od puteva do sistema vodosnabdevanja. Banka ulaže u izgradnju i obnovu četiri klinička centra (u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu) i trenutno podržava više od 300 projekata na lokalu.

"Svaki značajan put kroz Srbiju, od 1977. godine, nosio je pečat EIB-a – počev od auto-puta 'Bratstva i jedinstva', preko obilaznice oko Beograda koja je u izgradnji, do auto-puta kroz Grdeličku klisuru, kao dela Panevropskog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji", objasnila je Negre.

Evropska investiciona banka je najveći multilateralni zajmodavac na svetu, čije investicije u Srbiji prevazilaze 5,4 milijardi evra. Samo u 2018. godini u zemlje Zapadnog Balkana uloženo je više od milijardu evra, od čega gotovo polovina sredstava odlazi na projekte u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво