Šta auto-put kroz Grdelicu znači za jug Srbije

Da će biti izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru govorilo se i obećavalo decenijama. Radovi su počeli tek u jesen 2013. godine. Posle skoro šest godina teške borbe neimara sa nepredvidivom klisurom, južni krak Koridora 10 konačno je završen.

Meštani grdeličkog kraja kažu da se još od šezdesetih godina govori o početku izgradnje auto-puta koji mnogo znači za njihovu sredinu.

"Mi smo 1999. godine našli cigle koje su postavljene 60-ih godina sa obeležnim tačkama krstom na cigli i osnovica za dalje snimanje i trasiranje auto-puta", ispričao je jedan od meštana.

Pričalo se, razmeravalo, obeležavalo, projektovalo skoro pola veka.

Zbog konfiguracije terena, uskog prostora i složene geologije činila se Grdelička klisura nepremostivom. Rešenja su bila brojna, poneka i nerealna.

"Pošto je Grdelička klisura specifična, da se pravi auto-put na stubovima, da je to bio neki projekat Kineza navodno", ispričao je jedan od meštana Grdelice.

Strah je bio opravdan, nije bilo lako uhvatiti se u borbu sa prirodom.

Odroni, podzemne vode više puta su pomerali rokove. Posle pet i po godina veliki posao je završen. Izvođači, projektanti, preko 3.500 radnika sa olakšanjem i ponosom gledaju na graditeljsko remek-delo.

"Jer je ovo jedinstven poduhvat, ovako nešto će retko kada ponovo biti građeno u Srbiji, ogromno iskustvo svi mi koji smo učestvovali u realizaciji ovog projekta ćemo poneti", istakao je Aleksandar Senić, izvršni direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Stižu i investitori 

Da sa auto-putem stižu i investitori osetili su stanovnici Vladičinog Hana, ali i Grdelice.

Holandski, pa domaći zahvaljujući kojima se posle skoro dve decenije ovde ponovo čuje zvuk mašina za šivenje i pletenje.

Filip Živković iz holandkse kompanije "VNB Kniting" kaže da je prisutnost auto-puta svakako značajna i da se lako dolazi do fabrike.

U Predejanu sa bojazni, ali i nadom gledaju na savremenu trasu s druge strane Južne Morave.

I mali pogon bi značio da zadrži mlade. Motel, jedini privredni objekat mora ostati simbol varoši, kažu meštani.

Šansu za razvoj vide gradovi i opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Po pravilu auto-put donosi kvalitetniji život, ali i lakšu, bržu i na prvom mestu bezbedniju vožnju.

Meštani ističu da im mnogo znači izgradnja auto-puta, i onima koji putuju za Grčku, ali i onima koji svakog dana putuju na posao.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво