Ekonomije Zapadnog Balkana zajedno u Londonu

Privredne komore šest zapadnobalkanskih ekonomija će 18. juna u Londonu, u saradnji sa čuvenim Fajnenšl Tajmsom, prvi put organizovati predstavljanje potencijala Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije globalnim investitorima.

"Privreda regiona ne može da čeka politiku da rešava probleme koji traju decenijama, pa će zato 18. juna u Londonu predstaviti potencijal Zapadnog Balkana", izjavio je na Bledu predsednik Privredne komore Srbije (PSK) Marko Čazež.

Marko Čadež je učestvovao na skupu „Austria konekt" i u svojstvu predstavljajućeg Odbora za digitalizaciju u Evrokomori, poručio da region mora brže da uklanja barijere kako bi se povezao i uhvatio korak sa 4.0 revolucijom.

Biznis zajednica regiona ima svoj interes, kaže Čadež i navodi da dijalog u regionu mora da se pokrene kako bi se dodatno ubrzao privredni rast.

Ceo region je razumeo da mora raditi na dualnom obrazovanju i stvaranju obrazovanog sposobnog kadra za rad na novim 4.0 tehnologijama, pri čemu država ne može više imati monopol u kreiranju obrazovnog sistema, navodi Čadež.

"Država to mora da radi zajedno sa privredom ukoliko želimo da ekonomski opstanemo. Samo ako budemo bili pametni da naš region shvatimo kao jedinstveno tržište, obezbedićemo dodatni rast naših ekonomijama. Umesto da razmišljamo o budućnosti, 18 godina se bavimo istim pitanjima", rekao je predsednik PKS Čadež.

U cilju povezivanja privrede i regiona, u narednom periodu predstavnici privrednih komora iz šest ekonomija Zapadnog Balkana posetiće Prizren i objekat u kojem treba da se formira Regionalni inovativni centar, najavljuje Čadež.

Generalni sekretar Investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana VBB i bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK), Safet Grdžaljiju ocenio je da je skup u Sloveniji, na kojem učestvuju ekspreti iz brojnih oblasti, pokazuje da region ima daleko više pametnih biznismena, sportista, muzičara nego političara.

"Najveći problem na ovom prostoru je što se ne može pričati o ekonomskim problemima bez političke konotacije", ocenjuje Grdžaliju.

Kaže da se daleko više gubi vremena da se ulepša prošlost nego što se gradi budućnost, umesto da se radi na jačanju ekonomija koja će zadržati mlade u regionu.

Predsednica Bledske škole menadžmenta Danica Purg kaže da Srbija i region imaju ogroman potencijal u IT sektoru ali da se mora gledati u budućnost, više ulagati u startap preduzeća, kako bi dostigli standarde EU.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво