Potpisan ugovor o prodaji Luke Novi Sad

U Vladi Srbije potpisan je ugovor o prodaji Luke Novi Sad preduzeću "P&O ports" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Novi vlasnik novosadske luke je treći svetski lučki operater. Preduzeće iz Ujedinjenih arapskih emirata "P&O ports" odmah uplaćuje 8 miliona evra, dok je planove o ulaganjima udvostručio.

Iako u njihovoj ponudi nije bilo ni dinara više od početnih 7,99 miliona evra, kupac novosadske luke poručuje da će u nju uložiti dvostruko više od obećanih 15 miliona evra.

"Kao novi vlasnik Luke Novi Sad planiramo da uložimo približno 30 miliona evra, kako bi obezbedili visok nivo poslovanja", rekao je Rado Antolović, izvršni direktor preduzeća Ports Emirati.

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede, kaže da su to ljudi koji rade u preko 40 zemalja, 35 hiljada zaposlenih u njihovim firmama i kompanijama.

"Ozbiljan su lučki operater na najozbiljnijim lučkim destinacijama", naveo je Stevanović.

Kompanija iz Emirata, ima i brodogradilište, a ovo joj je prvi izlazak na Dunav. Osim pretovara kukuruza i pšenice očekuju da im u budućnosti tu bude i čvorište za transport automobila. Prvi korak je da iskorišćenost luke sa sadašnjih milion i 200 hiljada tona, podignu na maksimalnih 2 i po miliona tona.

"Vlada republike Srbije ulaže 200 miliona evra u uređenje Dunava i Save i izgradnju, odnosno uređenje lučkih infrastruktura", istakla je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

U martu iduće godine počinje gradnja Luke Smederevo, u planu su i nove luke u Beogradu i Sremskoj Mitrovici. Cilj je da se transport našim rekama udvostruči.

Potpisivanju ugovora u Vladi Srbije prisustvovali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Mubarak al Daheri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије