Otključana fabrika provodnika, više posla za Levčane

Fabrika provodnika u Rekovcu, deo nekadašnjeg giganta Industrije kablova u Jagodini, prodata je u trećem pokušaju za 350.000 evra, ili za polovinu procenjene vrednosti. Kupac je domaća kompanija iz Kragujevca koja planira da obnovi pogon, dovede investitora i zaposli veći broj Levčana koji iz tog kraja odlaze upravo zbog manjka posla.

Dvadeset godina na fabričkoj kapiji bio je katanac. Danas je ključ u rukama Zorana Vulovića, vlasnika kragujevačke kompanije "Vulović grupa".

Vulović je rodom iz Rekovca i odluku da kupi propalu fabriku doneo je, kako kaže, iz ekonomskih, ali i emotivnih razloga. Potrebno je uložiti mnogo novca da bi se oko četrnaest hiljada kvadrata dovelo u pristojno stanje, što je uslov za početak proizvodnje.

"Imamo već neke pregovore sa dve firme, jedna proizvodi baš kablove za auto-industriju, druga takođe proizvodi kablove za auto-industriju, radi se o jednoj nemačkoj firmi, ali mnogo je rano o tome pričati", istakao je Zoran Vulović, novi vlasnik fabrike.

Zajedno sa fabrikom prodato je i deset hektara zemljišta, pa je plan da tu bude mala industrijska zona. Pogodnost je da sva infrastruktura već postoji uključujući i prirodni gas.

"Treba ubediti investitore da se pomere od tog auto-puta malo dalje. Uglavnom svi investitori koji dolaze u Srbiju oni gledaju da su blizu auto-puta, ili blizu većih gradova. Čim se pođe nekim putem od Kragujevca ka Rekovcu ili od Jagodine ka Rekovcu oni traže da se vrate", dodao je Vulović.

Iako u geografskom srcu Srbije, Rekovac i Levač doživeli su pravi populacioni egzodus. Polovina radno sposobnog stanovništva iselila se u veće gradove.

U lokalnoj samoupravi zadovoljni su što je propala fabrika napokon našla kupca.

"Našu opštinu bi od 150 do 200 novih radnih mesta apsolutno stabilizovao, tako da se mi nadamo da će novi vlasnik učiniti da tu bude jedna dobra proizvodnja, kako bi se zaposlilo što veći broj radnika", rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

Zlatnog doba fabrike kablova u Rekovcu, kada je kroz ovu kapiju prolazilo i do 450 radnika, svi rado sećaju. Nadaju se boljim vremenima za Levač, jer osim zasada grožđa, kupina i drugog voća,  ovde ozbiljne proizvodnje gotovo i da nema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара