Mali: Osnivamo agenciju za povratak mladih u Srbiju

Vlada Srbije će osnovati Agenciju za cirkularne migracije, kako bi oni koji odlaze iz zemlje mogli i da se vrate, najavio je ministar finansija Siniša Mali u Sarajevu.

Pokrenut je veoma dobar program davanja podsticaja za mlade koji prvi put pokreću svoj biznis, a završili su školu, rekao je novinarima Siniša Mali, koji sa premijerkom Anom Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Sarajevu na godišnjem sastanku i ekonomskom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Oslobođeni su plaćanja poreza i doprinosa u prvih godinu dana svog rada. Hiljade mladih ljudi je već prihvatilo inicijativu. Sto miliona evra imamo za razvoj inovativnih delatnosti, startapova, investicije institute, istraživanje, razvoj", navodi Mali.

Govoreći na panelu o Zapadnom Balkanu, Mali je rekao da je za zadržavanje mladih u zemlji ključna ekonomska politika, jer samo na taj način, kroz dobar privredni ambijent koji se time stvara, može se da konkurisati nekim mnogo razvijenijim zemljama, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je najavio i da će Vlada osnovati Agenciju za cirkularne migracije, kako bi oni koji odlaze iz zemlje mogli i da se vrate.

Govoreći o stranim direktnim investicijama, Mali je napomenuo da kao region možemo mnogo više da uradimo.

Srbija kao nosilac razvoja celog regiona

Podsetio je da je prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke do 2023. godine Srbija označena kao nosilac ekonomskog rasta celog regiona.

"Kada su me pitali kako privlačimo investitore, rekao sam da smo veoma agresivni po pitanju davanja subvencija, želimo da damo više nego neke druge zemlje poput Poljske, Rumunije, Češke i Slovačke. S druge strane imamo najbolje investiciono i privredno okruženje, tako da sa puno optimizma očekujemo godine koje su pred nama", istakao je Mali.

Osvrnuvši se na saradnju sa EBRD-em, koja traje skoro dve decenije, ministar Mali je podsetio da je Srbija sa njima od 2001. godine zaključila ugovore o kreditima, vrednosti oko 1,3 milijarde evra.

"Samo u ovom trenutku aktivni su projektni zajmovi EBRD-a za projekte u oblasti saobraćaja, koji se uglavnom odnose na železnicu, i u oblasti energetike. Ono što je novo i što se odnosi na ovu godinu su projekat izgradnje auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, i projekat jačanja infrastrukture za navodnjavanje. Posebno mi je drago što veliki procenat investicija ide u privatni sektor, pa se tako čak 70 odsto investicija "slije" u mala i srednja preduzeća", rekao je Mali.

Ministar je napomenuo da je EBRD prva finansijska institucija koja je emitovala obveznice u dinarima na domaćem tržištu, čime je direktno doprinela razvoju tržišta i kapitala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи