Radojka Nikolić: Prognoza Svetske banke dobra vest, potrebno povećavati rast

Svetska banka procenjuje da bi srpska ekonomija mogla da raste sedam odsto godišnje – saopštio je njen potpredsednik Siril Miler. Radojka Nikolić, urednica "Biznis magazina" je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da je to dobra vest za Srbiju, ali da je strateški posmatrano, potrebno da se dugoročno održi visok rast.

Radojka Nikolić kaže da već nekoliko godina zastupa tezu da je što pre neophodno povećati privredni rast. 

"Dobro je da imate rast od dva, tri ili četiri posto, ali sa tim ćete vrlo sporo stići do boljitka, do razvijenije ekonomije i boljeg života. Ako imate ekonomiju u kojoj građani bolje žive i imaju viši standard, tek onda možete da budete zadovoljni", navodi Nikolićeva.

Juče smo, kaže, čuli dobre vesti.

"Inicijativa Svetske banke da donese program kojim je pružena prilika Srbiji da ostvari rast od sedam odsto, jer oni govore o potencijalu, ali su snimili stanje da je moguće da ostvarimo sedam odsto rasta godišnje", istakla je Radojka Nikolić.

Prema njenim rečima najbolji primer donošenja strateških odluka je primer Kine.

"Kina je od 1989. do sada značajno podigla nivo standarda. Imate prosečnu platu koja je preko 600 dolara, a bila je 50. Kad pogledate 30 godina njihov prosečni rast je bio 9, 2 odsto. Vi možete nešto da postignete, ali u dugom periodu morate da imate visok rast. To važi i za nas", objašnjava Radojka Nikolić.

Svetska banka je, kaže, najavila nove projekte za sledeću godinu.

"To svedoči o tome da mi nedovoljno koristimo svoje potencijale, a da tek ako budemo više radili i više koristili potencijale doći ćemo do boljeg života", navela je urednica Biznis magazina.

Povlačenje države iz javnog sektora

Ono što nama treba to je da manje učešće u BDP-u ima javni sektor, da se država povuče iz čega god može da se povuče, a da se jača privatni sektor.

"Vi imate da je u prošloj godini za javni sektor izdvojeno 300 miliona evra. To je mnogo, na to ukazuje i Svetska banka. Vi treba budžet da punite time što ćete da rasteretite privatni sektor, što ćete mu pružiti šansu da bolje posluje, da ima konkurentniju poslovnu klimu i da se tako puni budžet. Onda će biti i više plata za javni sektor", navela je Nikolićeva.

Kada je reč o povratu PDV-a u istom danu je, objašnjava, veliki korak, ali bi trebalo sačekati da se to i dogodi.

"Povrat PDV-a je za izvoznike veoma značajan, jer oni na osnovu tih sredstava mogu da obnavljaju proizvodnju. Ako oni čekaju 45 dana na razne provere, a za njih se zna da dobro posluju, i ako postoji neko iskustvo u radu sa takvim kompanijama to je veoma dobra okolnost da istoga dana raspolažu novcem i da mogu dalje da šire proizvodnju", kazala je Nikolićeva.

Dodaje da ako Svetska banka uđe u neki projekat, i vi se pridržavate tog projekta, onda je na vama da to i ostvarite.

"Svako novo otvaranje pogona i fabrike, dolazak drugih investitora, znači ne samo više posla, nego i uvećanje BDP-a, i to stvara sliku povoljne klime", dodaje Nikolićeva. 

Na taj način postajete poželjna destinacija i za druge investitore, navela je Radojka Nikolić.

"Za ulaganje, za razvoj, i onda je vaša perspektiva ne samo prema Uniji, nego i prema društvu razvijenih ekonomija mnogo veća. Tek sa većim privrednim rastom možemo da očekujemo veće plate", zaključila je Radojka Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво