Srbija povećala izvoz nameštaja

Sektor drvne industrije u Srbiji pokazuje trend rasta. Proizvodnja nameštaja veća je za 6,3 odsto, izvoz za 12, a povećanje suficita je za 56 miliona dolara. Drvna industrija prepoznata je kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne reforme Vlade Srbije, a kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći, rekla je za RTS sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije Nataša Govedarica.

Trend rasta finalnih i polufinalnih proizvoda u drvnoj industriji i industriji nameštaja beleži se iz godine u godinu, tako da se može reći da je trend rasta bio i očekivan, rekla je za Jutarnji program RTS-a sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije (PKS) Nataša Govedarica.

"U 2010. godini interesantno je da je izvoz bio samo 47 miliona dolara, dok je u 2018. godini vrednost svih izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 miliona dolara, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 miliona dolara", objašnjava Govedarica.

Napominje da je sektor drvne industrije prepoznat kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne mere i reforme Vlade Srbije i ističe da kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći.

"Potreban je modalitet racionalne i pametne preraspodele drvne sirovine da bi svako u lancu imao obostrani interes, i šumarstvo i drvna industrija, jer jedno bez drugoga naravno ne mogu. U tom periodu od 10 godina razvoja drvne industrije kapaciteti su definitivno rasli, povećan je obim proizvodnje u odnosu na šumu koju posedujemo", objašnjava Govedarica.

U sektoru drvne industrije i industrije nameštaja radi 35.000 građana, a kako kaže Govederaica, važno je napomenuti da je proizvodnja ravnomerno regionalno rapoređena, tako da ima dosta uticaja i na regionalni razvoj. 

"Postoje odlične kompanije koje su ulagale u svoje proizvodnje, koje su se trudile da u ovih 10 godina stalno napreduju. I za njih je potreban taj zamajac, odnosno strateško partnerstvo da li u vidu stranih ili domaćih partnerstava ili u vidu podsticaja od strane države", ističe Govedarica i dodaje:

"Drvo doživljava jednu renesansu na globalnom nivou. Proizvodnja masivnog nameštaja je izuzetno popularan u svetu, a srpski masivni nameštaj je zaista kvalitetan, odgovara svim standardima inostranih potrošača na taj način gledamo da su firme obezbeđen i da imaju obezbeđeno tržište."

Napominje da je Srbija postala lider u regionu u proizvidnji plastčnih nameštaja i sve firme koje rade imaju mogućnost da stvore svoj lanac dobavljača, odnosno lanac vrednosti.

"Kako se kompanije širi, tako je uvek dobro da ima nekog novog dobavljača. Svakako PKS radi na tome da animira male kompanije da se uključe u lanac dobavljača. Jedan deo kompanija u Srbiji čak je pored tih malih proizvodnji, u svoj lanac vrednosti integrisao usluge kompletnog opremanja entrijera i na taj način nastupa na inostranom tržištu", ističe Govedarica. 

Navodi da postoje i kompanije koje su regionalno pokrile male proizvođače i na taj način osnažile lokalnu privrednu aktivnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара