Srbija pouzdan partner, Kinezi za nova ulaganja

Jedan od vodećih proizvođača rasvete za automobilsku industriju, kineska kompanija "Šinju" zainteresovana je da napravi fabriku u Srbiji. Posle razgovora sa presednikom Aleksandrom Vučićem saopšteno je da bi gradnja trebalo da počne 2020. godine na 14 hektara, da bi "Šinju" uložio 50 miliona evra i zaposlio hiljadu radnika.

Od svih zemalja jugositočne Evrope Kinezi najviše ulažu u Srbiji i te investicije vredne više milijardi evra su potvrda da Kina u našoj zemlji vidi pouzdanog parntera, ocenjuje predsednik. A statistika potvrđuje - sa 2,3 milijarde evra razmene protekle godine Kina je postala četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije.

Jedna od srpsko-kineskih priča počela je filmom kineskih autora "Tamo gde Sava teče", a završila se zajedničkom proizvodnjom kofera sa slikama srpskih turističkih atrkacija.

"Autor je vlasnik mreže kineskih knjižara koji je istražio i opisao razvoj Srbije posle bombardovanja od strane NATO-a 1999. godne i istovremeno će se prikazivati i u Kini i u Srbiji", objašnjava Dong Sijao iz firme "Sinser".

A da bi priverna saradnja bila i dalje kao na filmu prvi čovek komore provincije Džeđijang doveo je u Beograd oko 60 kineskih proizvođača iz elektromašinske, tekstillne i proizvodnje obuće, nameštaja.

Ta primorska provincija je sedište kompanije "Alibaba". Ima 57 miliona stanovnika i stvara godišnje 15 hiljada dolara po stanovniku.

"Srbija je prva zemlja koja je ostvarila stratešku saradnju u okviru inicijative 16+1 i Jedan pojas i jedan put. Trenutno je Kina četvrti spoljnotrovinski partner Srbiji i treća zemlja iz koje Srbija najviše uvozi. Prošle godine razmena je povećana 25 odsto", navodi predsednik PK Džeđijang Čen Zong Jao.

Još bolji rezultati se očekuju kad proradi kinesko-srpski industrijski park u Smederevu za koji bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor.

"Sa njima ne dolazi samo biznis i njihov novac. Sa njima dolaze standardi koji podižu kvalitet, unapređuju našu privredu i domaći proivođači, domaći privrednici zaista moraju da rade na tim standardima da usavršavaju proizvode u kontekstu četvrte industrijske revolucije to mnogo znači", naglašava državni sekretar Ministarstva ekonomije Dragan Stevanović.

Domaći privrednici se kažu u njihovoj Komori ne plaše kineske konkruencije jer se sa njima istovremeno otvara tržiše od 800 miliona ljudi i to uz bescarinski režim za izvoz.

"Svaka razvijena ekonomija teži tome jer pre svega razvijena konkurencija razvija kvalitet sopstvenih proizvoda, kvalite svoje ponude. Diže sveukupne performanse", smatra potpredsednik PKS Miroslav Miletić.

"Jako smo zadovoljni i cenom i uslugom koje pružaju kineske kompanije. Vrlo su otvoreni za saradnju, apsolutno izlaze svim zahtevima", kaže Vladimir Petrović iz kruševačkog "Trajala".

Domaćini su pozvali kineske privrednike da se u Srbiji osećaju kao kod kuće. To i nije daleko od istine jer je čak 90 odsto kineskih trgovaca u Srbiji upravo iz njihove provincije Džeđijang.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво