Potpisana tri sporazuma sa Svetskom bankom vredni 142 miliona dolara

Ministar finansija Siniša Mali i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva potpisali su tri sporazuma vredna 142 miliona dolara, koji se odnose na modernizaciju poreske administracije, unapređenje rada E-uprave, kao i poboljšanje i olakšanje regionalne trgovine.

Siniša Mali je naglasio da je cilj projekta modernizacije poreske administracije je smanjenje troškova građana i privrede u ispunjavanju poreskih obaveza, kao i unapređenje delotvornosti naplate poreza, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Mali je naveo da se već radi na modernizciji Poreske uprave. "Nakon reorganizacije Uprave sledi unapeđenje rada kroz uvođenje efikasnijih fiskalnih kasa, kao i kroz promenu softvera kako bi rad Poreske uprave bio maksimalno unapređen, što se posebno odnosi na ubrzanje povraćaja PDV-a", istakao je ministar.

Kako je naveo, upravo je osnovni zahtev privrednika u Srbiji da država obezbedi mogućnost povraćaja PDV-a istog dana.

Ugovor o unapređenju elektronske uprave trebalo bi da dovede do porasta nivoa kvaliteta E-usluga i ostvarivanje ušteda kroz eliminisanje paralelnih procesa, ponavljanje postupaka i gubitaka usled dugotrajnih postupaka, čime se stvara efikasnija javna uprava, ističe se u saopštenju.

Treći sporazum odnosi se na unapređenje trgovine i transportnih olakšica na Zapadnom Balkanu.

"Cilj ovog projekta jeste unapređenje međudržavne saradnje i trgovine između zemalja u regionu, dakle potpuna automatizacija rada carinskih ispostava, carine i raznih dokumenata kako bi se povećala transparentnost i brzina protoka robe i ljudi u regionu, čime se unapređuje trgovina i ekonomija naše zemlje", objasnio je Mali.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije Siril Miler, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Pre potpisivanja sporazuma, ministar Mali se sastao sa Milerom, koji je pohvalio makroekonomske rezultate Srbije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво