Da li se očekuju poskupljenja goriva

Geopolitička dešavanja se neće odmah odraziti na tržište Srbije kada je reč o cenama naftnih derivata, ali ako se geopolitički trendovi nastave, mogla bi se očekivati poskupljenja, rekao je za RTS Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta. Dodaje da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne.

Zbog napete situacije u Venecueli i uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine.

Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište, koje je zavisno od uvoza, pa tako i Srbiju. Od ukupne potrošnje nafte i derivata naša zemlja uvozom pokriva dve trećine.

Cene derivata na pumpama u Srbiji od februara već su porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile koja je do sada padala.

Goran Radosavljević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da, što se tiče TNG-a, u ovom trenutku postoji vanredna situacija jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši.

Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.

Osetljivo tržište 

Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole, svaki događaj može da poremeti cenu. Govorio je o navodima da bi Iran mogao da obustavi isporuke, o dogovoru OPEK-a, dešavanjima u Venecueli, kao i najavama Rusije i Kine da neće poštovati embargo.

"Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste", kaže Radosavljević.

Dodaje da se to, na sreću, neće odmah odraziti na tržište Srbije jer se nafta kupuje na odloženi period i dogovara se unapred, a postoje i zalihe. Međutim, kako kaže, ako se trend nastavi, mogla bi se očekivati poskupljenja.

Geopolitičke tenzije ne samo da su uzburkale svetsko naftno tržište već se skoro nije desilo da u istom trenutku ima ovoliko rizika koji kroje cenu barela.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

40 % skuplje?

Čudna vam je ta računica. Cena za litar goriva u Srbiji se vratila na najviši istorijiski nivo. S druge strane, cena nafte je praktično na pola te cene (ili 50 %, kako vi to volite da prikažete, jer brojke ostaju utisnute u glavama). Dakle, realna cena sada je do 100 dinara po litru, pa prestanite da nam pričate prazne priče.

Inače, nije u pitanju samo borba za naftu, kao nekad. Za Zapad je veliki problem što ne mogu nikako da kontrolišu kompletno tržište, odnosno sva izvorišta nafte, pa još uvek najvažniji energent stiže do svih i oni ne mogu da imaju monopol. Pokušali su, pa je pukla Saudijska Arabija, američki "saveznik". Zbog toga se toliko i potenciraju električna vozila, jer je to najbolji put u energetsko porobljavanje sveta koje Zapad toliko želi. Nafta može da se prabacuje i tankerima do bilo koje zemlje, struja teže. Osim toga, tehnologije za obnovljive izvore energije opterećene su patentima koje drže Zapadne firme, a jasno je da samo nuklearna energija može da obezbedi dovoljno struje za električna vozila. I tako su našli računicu - guraj vozila na struju, koja zagađuju mnogo više (proizvodnja baterija), a toliko opterećuju elektro-energetski sistem većine zemalja da su one prinuđene da uvoze struju. A ruska struja, sve i da je ima, ne može da dože u Evropu zbog NATO zida.

(petak, 03. maj 2019, 11:33) - anonymousbetmen [neregistrovani]

Evropa i mi

Srbija 1.4€
Nemačka 1.29€
Slovenija 1.27€

(petak, 03. maj 2019, 08:34) - anonymous [neregistrovani]

logika

Kada se pogleda konacna cena goriva na pumpi, racunica kaze da vise zaradi drzava Srbija po jednom litru, nego drzave Rusija, Saudijska Arabija, Katar, Bahrein... odakle nam stize to isto gorivo.

(petak, 03. maj 2019, 07:44) - anonymous [neregistrovani]

re Akcize

Dobro nam ide !!???

(četvrtak, 02. maj 2019, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

akcize

Mnoge evropske drzave pa i nasa su podigle cenu akciza sto je jedan od razloga za rast cena iako nam u ovom trenutku privreda dobro posluje.

(četvrtak, 02. maj 2019, 09:36) - Saša [neregistrovani]

Cene

Cene goriva u Srbiji su kao kada je barel bio 140 dolara. Inace je sadasnja cena oko 73 dolara tako da bi cene trebalo shodno svetskoj ceni da budu znatno niže.

(četvrtak, 02. maj 2019, 09:10) - Saša [neregistrovani]

A kao ne poskupljuje bez objave medija

Kako je cena benzina stigla i do 153 dinara po litru a niko da ne objavi zašto? Da podsetim bila je 143 dinara pre 2 meseca!