Sve više proizvođača mladog krompira u južnom Pomoravlju

U Jablaničkom okrugu pod plastenicima se nalazi 2.300 hektara. Iz godine u godinu sve veći broj povrtara Južnog pomoravlja se odlučuje za sadnju mladog krompira. Zbog vremenskih uslova rod će ove sezone biti niži za oko 30 procenata ali je cena zadovoljavajuća.

Kada se vadi mladi krompir onda su na tom poslu u porodici Stamenković iz Donjeg Stopanja kod Leskovca angažovani svi od najmlađeg do najstarijeg člana. Stamenkovići obrađuju hektar zemlje i uglavnom se bave plasteničkom proizvodnjom. Poslednjih godina sve više sade krompir jer je kažu zarada bolja.

"Radim mlad krompir, nekad ima dobar prinos, neku lepu cenu, počinjem sa mladim krompirom a završavam sa kornišonima", kaže Slavoljub Stamenković selo Donje Stopanje.

Pod krompirom ove godine u Jablaničkom okrugu je zasađeno oko 350 hektara. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova proizvođači ističu da će prinosi ove sezone biti nešto niži između 15 i 20 tona po hektaru.

"Minus četiri stepena ujutru, preko dana je 20, u baraci je 40 stepeni, onda je taj stresni uslov uslovio slabiji rod", kaže Jovica Stamenković iz sela Donje Stopanje.

U selu Donje Stopanje povrtari se trude da osavremene proizvodnju. Za prodaju je važno da krompir bude opran i spakovan u male džakove jer vrlo brzo izgubi svežinu. Mašinu za pranje krompira Stojan Zdravković je video na internetu i zatim je uz pomoć majstora konstruisao i napravio.

"Šest radnika mašina zamenjuje. U početku je malo veća investicija da se napravi, ali to je za 20 godina da koristimo", kaže Stojan Zdravković.  

Ponuda povrća na leskovačkim zelenim pijacama i velikoj kvantaškoj je velika. Da bi dobili što bolju cenu proizvođači se trude da što pre iznesu svoju robu na tržište mada cene variraju u toku godine.

"Početna cena je bila negde oko 180 dinara, evo danas cena krompira na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je od 30 do 140 dinara", kaže Dalibor Cvetanović direktor PSSS Leskovac.

U svakom slučaju povratari Južnog Pomoravlja imaju pune ruke posla. Znači im pomoć koju preko različitih projekata dobijaju od države. To im omoućava da proizvedu kvalitetan i zdrav krompir, krastavac, paradajz, papriku jer su svesni da kupci u Srbiji mogu da biraju između domaćeg i povrća uvezenog iz Makedonije, Turske i Albanije koje je nekad jeftinije, ali za kupovinu cena nije uvek presudna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво