Moravski koridor konačno na vidiku

Budući auto-put od Pojata do Čačka povezivaće koridore 10 i 11. Ova saobraćajnica od izuzetnog je značaja za oko pola miliona stanovnika koji žive kraj Zapadne, Južne i Velike Morave. Eksproprijacijom zemljišta na području Kruševca i zvanično je započet ovaj veliki infrastrukturni projekat.

Magistralni put od Pojata do Čačka jedan je od najopterećenijih u Srbiji. Prolazi kroz naseljena mesta, pored škola, preko neobezbeđenih pružnih prelaza. U poslednjih pet godina rehabilitovan je tri puta.

Prema rečima jednog vozača, kilometraža između Kruševca i Beograda i Kruševca i Užica je ista. Razlika je što se do Beograda stiže za manje od dva, a do Užica za skoro četiri sata.

Dugo najavljivani i preko potreban auto-put kroz moravsku dolinu konačno je na vidiku. Projekat koji radi "CIP" privodi se kraju. Za dva meseca biće gotova i građevinska dozvola, a u međuvremenu rešavaju se pravno-imovinski odnosi.

"Poreska uprava je za Grad Kruševac dala procenu da je vrednost poljoprivrednog zemljišta 200 dinara po kvadratnom metru. Posebno će biti tretirani svi stalni zasadi i objekti koji će biti predmet eksproprijacije", saopštio je direktor Sektora za upravljanje izgradnjom "Koridora Srbije" Aleksandar Senić.

Potpisano je prvih 30 ugovora o poravnanju na području dve katastarske opštine Grada Kruševca.

"Cena je 170 evra po aru. U tom delu se zemlja kreće od 20 do 40 evra po aru. Oni su četiri puta više isplatili. Mislim da je to korektna cena. Što se tiče puta, to je nešto što je neophodno za infrastrukturu", rekao je meštanin Bivolja Zoran Živanović.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kaže da je auto-put izuzetno bitan za Kruševac u privrednom i razvojnom smislu. 

Trasa "Moravskog koridora" pratiće sadašnji magistralni put, ali će nužno biti i odstupanja. Gradiće se mostovi, izmeštati dalekovodi, uređivati rečna korita i nove industrijske zone. Posla će biti za izabranog izvođača radova, ali i lokalne firme.

Početak radova na auto-putu čija je ukupna dužina 110 kilometara, a vrednost 800 miliona evra očekuje se u drugoj polovini godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи