EPS dobio mobilne trafostanice za vanredne situacije

Evropska unija poklonila je EPS-u četiri mobilne trafostanice za brze intervencije u vanrednim situacijama. Ta bespovratna investicija EU uz obuku vredna je devet miliona evra i veoma je dragocena. U slučaju poplava, požara, klizišta, građani neće trpeti i ostajati bez struje.

U redovnom režimu ove trafostanice biće korišćene kao zamenski kapacitet tokom rekonstrukcije postojećih trafostanica.

Tri mobilne trafostanice manjeg kapaciteta biće na raspolaganju distribucijama na području Niša, Kraljeva i Kruševca. A na najveću, stacioniranu u Beogradu posebno se računa. 

Najveća mobilna trafostanica naponskog nivoa 110/35 kilovata, snage 20 megavoltampera i težine 70 tona, montirana je na vozilu dužine 20 metara, a oprema se lako i brzo instalira.

Prema rečima v.d. generalnog direktora EPS-a Milorada Grčića, ta pomoć je veoma važna kako kupci ne bi gubili električnu energiju tokom rekonstrukcije drugih trafostanica.

"To je trafostanica koja u momentu može da zameni neki trafo koji nije u funkciji i da snabde oko 12.000 korisnika, što nije malo", izjavio je Grčić.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je Evropska unija odmah pritekla u pomoć kada su se dogodile strašne poplave i da donacija predstavlja nastavak tog čina prijateljstva. 

"Važno je to da mi danas iz faze rekonstrukcije ulazimo u fazu prevencije. Ove trafostanice su ne samo znak partnerstva, već pre svega prijateljstva Evropske unije i Srbije. I ovo je još jedna prilika da Evropska unija pokaže građanima Srbije koliko im je blizu i koliko investira u njihovu sigurnost i budućnost", saopštio je Fabrici.

Elektroprivreda je prethodno nabavila i pet dizel agregata koji će tokom kratkotrajnih popravki, strujom snabdevati potrošače. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво