Ugovoreni krediti za auto-put Preljina-Požega i brzu prugu do Subotice

Ugovori o finansiranju izgradnje auto-puta Preljina-Požega na Koridoru 11, i modernizacije i rekonstrukcije deonice pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice, potpisani su u Pekingu.

Ugovore o kreditu za izgradnju auto-puta Preljina-Požega i za modernizaciju i rekonstrukciju pruge od Novog Sada do Subotice, sa kineskom "Eksim" bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali, a prisustvovali su predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, navela je da je deonica Novi Sad-Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, saopštilo je Ministarstvo.

"Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine", najavila je Mihajlovićeva, koja boravi u zvaničnoj poseti Kini, kao deo državne delegacije koju predvodi predsednik Vučić.

Podsetila je da je za izgradnju te deonice prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija "Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani" i "Čajna rejlvej internešenel", vredan 1,16 milijardi dolara.

Stiču se uslovi za početak izgradnje auto-puta od Požege do Preljine

Deonica auto-puta Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija "Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani", je 450 miliona evra.

Ministarka je navela da su na toj deonici u toku pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, a prave se kampovi u blizini Lučana.

"Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji", istakla je Mihajlovićeva.

Početkom leta, kako je najavila, biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavava se i deonica Surčin-Obrenovac, a paralelno se kreće u izgradnju nastavka tog auto-puta, od Čačka do Požege.

Naglasila je da je auto-put važan ne samo za brži razvoj Zapadne Srbije i povezivanje tog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom.

"Kod Požege će se ukrštati auto-put Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10", navela je Mihajlovićeva.

U prisustvu dva predsednika je potpisan Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Plan, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja.

Sporazum koji omogućava bespovratnu pomoć Kine

Potpredsednica Vlade potpisala je i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine.

Sporazum koji je Mihajlovićeva potpisala omogućiće da Vlada NR Kine pruži bespovratnu pomoć Vladi Republike Srbije za sprovođenje projekata dogovorenih između dveju vlada.

Mihajlovićeva je učestvovala i na današnjem sastanku sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.

Ministarka će danas govoriti i na tematskom panelu "Infrastrukturno povezivanje", koji se održava u okviru Drugog foruma "Pojas i put" u Pekingu.

broj komentara 0 pošalji komentar