"Srbija ima ekološku i energetsku budućnost"

Do 2020. u Srbiji se očekuje novih 550 megavata elektrana iz vetroparkova. Više od trećine plana koji se odnosi na obnovljive izvore energije do sada je ispunjeno i to priključivanjem 200 megavata vetroelektrana na mrežu. Srbija ima ekološku i energetsku budućnost, zaključak je nekoliko tribina domaćih i stranih stručnjaka koji su se okupili na Renekspo sajmu u Beogradu.

Ove godine u Srbiji očekuje se još 200 megavata, a do kraja 2020. punih 550 megavata novih elektrana iz vetroparkova kažu u resronom ministarstvu. Na taj način za 10 odsto će se povećati kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

"Srbija ima ogroman potencijal pre svega ima vodu zatim vazduh i na kraju veliki potencijal u obnovljivim izvorima engerije. Potrebno je samo na vreme definisati ciljeve i primeniti nauku a vi to već činite", rekao je Johan Georg, direktor Renekspo sajma. 

Na ovom sajmu prikazan je projekat kako automobil i njegova baterija mogu služiti u pametnoj kući sa kojom razmenjuju struju tako da elektromobil postaje deo kućne elektroinstalacije, odnosno njegova baterija služi za skladištenje struje kada je ona jeftina.

"Solarana elektrana od deset kilovata može godišnje da nam da dvanaest hiljada kilovata, što ako sagledate može ne u potpunosti, ali u letnjim mesecima da u potpunosti snabdeva elktromobil strujom", istakao je Miloš Kostić iz Centra za energetsku efikasnost.

Ukupna elektroenergetska efikasnost zavisi i od mreže koja može po potrebi da daje ali i prima energiju.

Elektromobili mogu da daju potpuno nove organizacione šeme za kućnu upotrebu. Na primer paneli mogu da pune bateriju vozila kada sunca ima, ali isto tako da greju kuću kada sunca nema.

Ako se ovome dodaju sistemi sa toplotnim pumpama i sondama prema onome što piše na papiru dobićemo dovoljno energije da je i vraćamo u mrežu, kažu stručnjaci.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Шуме

Похвала за ветроелектране. Али шуме су при крају...