Potencijali drvne industrije nedovoljno iskorišćeni

Raste proizvodnja domaćeg nameštaja. Drvna industrija beleži suficit, a izvoz je veći 12 odsto.

Drvna industrija je nedovoljno iskorišćeni potencijal domaće privrede. Prošle godine izvoz svih proizvoda od drveta iznosio je gotovo 600 miliona dolara, a suficit je bio veći od 250 miliona.

"Ako vi imate računicu da od kilograma drveta, kada se ugradi u nameštaj, to je sedam puta dodata vrednost, onda je samim tim i orijentacija veoma jasna. To je, takođe, industrija koja ima prostora i za strane investicije i za strateška partnerstva", kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

U drvnoj industriji posluje oko 2.200 kompanija. Najviše je mikro preduzeća i preduzetnika, koji upošljavaju oko 42.000 radnika.

Prerađivački kapaciteti su dva do tri puta veći od iskorišćenih, a domaću drvnu industriju najviše muči nedostatak radne snage i nedovoljno obrazovanje stručnog kadra.

"Naši trenutni izazovi jesu unapređenje proizvodnog procesa, pametno planiranje proizvodnje, zanavljanje proizvodnih linija, ali i stručan i kvalitetan kadar", objašnjava direktor marketinga "Forma ideale" Aleksandar Ružesković.

Razvojna agencija Srbije raspisaće u maju program podrške malim i srednjim preduzećima koja žele da uđu u lanac dobavljača multinacionalnih kompanija. Budžet za pilot projekat je 450 miliona dinara. Za opremu, mašine, konsultantske usluge, preduzeća će moći da dobiju do 23 miliona dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 23:29) - bata [neregistrovani]

i još jedna bitna stvar

seći drveće za drvnu industriju je ok, ali ih zakonski naterati i da sade posle seče