Kinezi bi da se preko Srbije odvezu u Evropu

Kineska državna delegacija iz udruženja tehnološke i ekonomske saradnje s evropskim zemljama, gost je Privredne komore Srbije. Kinezima će biti predstavljeno 50 srpskih kompanija iz autoindustrije. Njihov cilj je da nađu partnere i investitore za naše projekte. Danas im je prikazan i prvi srpski električni automobil "babl".

Kineska delegacija kaže da je u dva dana videla da Srbija može biti pouzdan partner za zajednički nastup na tržištu Evrope.

Cilj Kine je da ovde u Srbiji pravi nove istraživačke centre, ali i da sa domaćim partnerima pravi automobile i autobuse koji mogu da se izvoze na tržište EU.

"Veoma sam zadovoljna ovim razgovorima. Naš cilj je da, posle svega, pronađemo prave partnere i investitore u Kini za srpske firme. Dopadaju nam se i povoljni politički uslovi, geostrateški položaj Srbije i, naravno, projekti koje su nam ovde ponudili", rekla je Blanka Čen, potpredsednica Kineske asocijacije tehničke i ekonomske koperacije.

Jedan od ponuđenih projekata je i mali električni automobil za grad "babl", koji je proizvod grupe "Akos". Ima dva sedišta, brzinu 120 kilometara na čas, domet 200 kilometara i spreman je za proizvodnju.

"Saradnja 'Akosa' i sa domaćim i stranim eminentnim naučnim kućama, počevši od Mašinskog fakluteta, Tehnološkog, Instituta Vinče, do inostranih institucija, garantuje našu kompetitivnost da proizvod doteramo do kraja", kaže Saša Milovančević iz "Akos grupe".

Od pet zemalja Evrope gde je organizovan sličan forum, Srbija je dobila najvišu ocenu.

"S obzirom na to da je ovo bio prvi forum, i mogu da kažem neka vrsta testa, dobili smo uveravanje od kineske delegacije da ćemo i sledeće godine organizovati ovakav forum", ističe Ilija Dragišić iz odeljka PKS za mlade preduzetnike.

Rezultati ove posete videće se u narednih šest meseci, kažu u Privrednoj komori, a posebno će ih osetiti male firme koje do sada nisu dobile šansu da razgovaraju sa velikim kineskim gigantima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 21:05) - Moje ime [neregistrovani]

Kompetitivnost znači konkurentnost

Formulacije, barem kako je preneto, ne garantuju da Aqos poseduje kompetentnost da izgura proizvod do kraja :)

(četvrtak, 25. apr 2019, 04:28) - Maja [neregistrovani]

Ja čekam leteće automobile i autobuse

Do tada, ništa.

(četvrtak, 25. apr 2019, 00:13) - anonymous [neregistrovani]

Nije prvi

Još je ZASTAVA KG devedesetih godina predstavila na sajmu automobila u BG Jugo na električni pogon.Tako da ovo nije prvi.

(sreda, 24. apr 2019, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Trgovinska razmjena....

Pogledajte kolika je nasa trgovinska razmjena sa EU a kolika sa Rusijom i Kinom pa ce odmah puno toga biti jasnije. (Srbija vise izvozi u BiH nego u Rusiju i Kinu)

(sreda, 24. apr 2019, 22:20) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Проста логика

Све сте сами рекли, одговор је једноставан.

(sreda, 24. apr 2019, 22:04) - DxD anonymous [neregistrovani]

Kina ili Zapad,pitanje je sad?

Kina nam dolazi sa poslovnim ponudama,kreditima,investicijama a zapadne sile nam dolaze sa pritiscima,ucjenama i otvorenim prijetnjama zato sto ne dopustamo otimanje nase teritorije.I onda nam sa Zapada kazu da je posao sa Kinom pogresna i stetna aktivnost,a da nam oni donose blagostanje.I,kako sada shvatiti te zapadne demokrate?