Socijalno-ekonomski savet: Veće plate zaustavljaju odlazak mladih

Veće plate i bolji uslovi rada način su da se spreči odlazak mladih, i zato su ovog 1. maja to osnovni zahtevi, saopštavaju sindikati.

Novi predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta ministar Zoran Đorđević najavljuje da će rad Saveta biti merljiviji i da se on neće samo izjašnjavati o zakonima, već i učestvovati u njhovom pisanju.

Iako je najavljeno, Socijalno ekonomski savet nije razmatrao analizu Ministarstva finansija o mogućnosti ukidanja kaznenih poena za penzionere, posle 65. godine. Razlog su obaveze ministra finansija koji u skupštini brani zakon koji rešava problem zaduženih u švajcarskim francima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović kaže da kazneni poeni uopšte nisu mali.

"Oni su ušli tada svesno u tu proceduru, nisu znali šta će se dešavati kasnije i država je pokazala svoju brigu. Nije mi jasno zbog čega ta ista država ne pokazuje brigu o radnicima koji su radili 40 godina, koji su otišli na biro, nisu mogli da se zaposle i sada imaju kaznene poene kada primaju penzije", istakao je Orbović.

Od Ministarstva finansija očekuju i objašnjenje zašto se ista zakonska odredba o naknadi radnicima za prevoz, od 2015. već treći put različito tumači.

Davanje saglasnosti na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju Socijalno-ekonomski savet je odložio. Sporan je procenat radnika koji firme mogu da angažuju na taj način.

"Iako postoje veliki pritisci nekih drugih da on bude potpuno drugačiji. Ovo je u interesu naših građana i biće onako kako se dogovorimo", istakao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

U susret 1.maju, sindikati poručuju - zarade jesu povećavane, ali se sa tim mora nastaviti. Uz bolje uslove rada to jedini način da se zaustavi odlazak mladih.

"Hoćemo da, ili mislimo da je u redu da prosečna zarada u Srbiji, stigne prosečnu potrošačku korpu koja je bila 600 evrića ili 72-73.000 hiljade dinara", kazao je Zoran Stoiljković, predsednik UGS "Nezavisnost".

Prvi korak je da se u naredne dve godine izjednače minimalni iznosi - zarade, penzije i potrošačke korpe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво