Mihajlovićeva sa prevoznicima o problemu čekanja na granicama

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima udruženja drumskih prevoznika o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima.

Zorana Mihajlović je istakla da je već urađeno proširenje graničnog prelaza Batrovci na granici sa Hrvatskom sa 12 na 18 traka, a radiće se i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš u pravcu Mađarske.

"Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja", dodala je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ukazala je da od transportnih firmi očekuje konkretne predloge, a da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

"Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo da sve bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola", navela je Mihajlovićeva.

Trenutno su najduže kolone na prelazima Batrovci–Bajakovo na granici sa Hrvatskom i Horgoš–Reske na granici sa Mađarskom, gde dnevno prolazi oko 500 kamiona.

Na sastanku su razmatrane kratkoročne mere, među kojima je izmena Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, kao i dugoročne mere koje se između ostalog odnose na zajedničke kontrole carinskih organa Srbije i susednih država.

Predstavnici prevoznika su posebno ukazali na duge procedure u carinjenju robe i zamolili za pomoć kako bi se izbegla duga čekanja na graničnim prelazima, koje utiče ne samo na brzinu transporta nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge zemlje EU.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika "Međunarodni transport", Privredne komore "Međunarodni transport i logistika", Udruženja za međunarodni transport, Udruženja "Vojvođanin", Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport", kao i Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju Privredne komore Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 01:32) - anonymous [neregistrovani]

Rešenje

Kombi (mini-bus) prevoznici nude neuporedivo veći komfor po boljim cenama, a zadržavanja na granici su neuporedivo kraća. I pritom niko nije dovoljno velik da korumpira vlast. Dakle, treba usvojiti strategiju po kojoj se naglasak u Srbiji stavlja na malep prevoznike, sa malim vozilima, a dodatno oporezovati velike.

(ponedeljak, 22. apr 2019, 18:53) - Anđelka [neregistrovani]

Čekanje

Možda se seti i koliko čekamo na administrativnom pelazu na meradru ili to nikoga ne zanima.