Da li je tečni prirodni gas dobra alternativa

Za obezbeđivanje novih izvora gasa, balkanskim zemljama ova godina je ključna, jer su zbog najavljenog prekida tranzita kroz Ukrajinu u najtežoj situaciji. Regionalni energetski stručnjaci saglasni su: Bugaskoj, Srbiji i Mađarskoj neophodno je priključenje na "Turski tok". A kakva alternativa može biti tečni prirodni gas?

Da bi LNG – tečni prirodni gas stigao do potrošača potrebni su terminali i kod isporučilaca i kod primalaca. A za njihovu gradnju treba najmanje tri godine.

"LNG-gas sa nalazišta ne ide direktno gasovodom do potrošača, on mora da se pretvara iz gasnog u tečno stanje kako bi se prevozio, što mnogo košta. A krajnjeg potrošača zanima koliko će to morati da plati", kaže Aleksej Grivič iz ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost. 

Dimitar Šterev, stručnjak kompanije "Bulgartransgas" na pitanje koliko je LNG komercijalan odgovara da se utiskivanjem 1.000 kubika tog gasa gubi 250 kubika, a ostatak ide na tržište. 

I pored svih ograničenja na tečni prirodni gas kao alternativni energent u Evropskoj uniji donekle ipak, računaju. Nemačka je najavila gradnju dva nova terminala za prihvat američkog LNG-a iz uljnih škrljaca. Najmanje ih je na Balkanu.

Hrvatski projekat na Krku je propao. Za Bugasku i našu zemlju potecijalni snabdevač tim gasom za sada je Grčka.

Rumen Ovčarov, ekonomski stručnjak kaže da su male šanse da se Bugarska u narednim godinama obrati Sjedinjenim Državma kao isporučiocu tečnog gasa, jer su cene tog američkog energenta previsoke.

"Bugarska bi mogla da dobije gas iz Grčke, ali i sama Grčka koristi svega 30 odsto takvog terminala zbog visokih cena", kaže Ovčarov.

Zbog manje tražnje tečni prigodni gas, protekle zime pojeftinio je 30 odsto. Već sa novim isporukama cene će ponovo rasti jer su i evropski LNG terminali dosta ispražnjeni.   

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво