Da li je tečni prirodni gas dobra alternativa

Za obezbeđivanje novih izvora gasa, balkanskim zemljama ova godina je ključna, jer su zbog najavljenog prekida tranzita kroz Ukrajinu u najtežoj situaciji. Regionalni energetski stručnjaci saglasni su: Bugaskoj, Srbiji i Mađarskoj neophodno je priključenje na "Turski tok". A kakva alternativa može biti tečni prirodni gas?

Da bi LNG – tečni prirodni gas stigao do potrošača potrebni su terminali i kod isporučilaca i kod primalaca. A za njihovu gradnju treba najmanje tri godine.

"LNG-gas sa nalazišta ne ide direktno gasovodom do potrošača, on mora da se pretvara iz gasnog u tečno stanje kako bi se prevozio, što mnogo košta. A krajnjeg potrošača zanima koliko će to morati da plati", kaže Aleksej Grivič iz ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost. 

Dimitar Šterev, stručnjak kompanije "Bulgartransgas" na pitanje koliko je LNG komercijalan odgovara da se utiskivanjem 1.000 kubika tog gasa gubi 250 kubika, a ostatak ide na tržište. 

I pored svih ograničenja na tečni prirodni gas kao alternativni energent u Evropskoj uniji donekle ipak, računaju. Nemačka je najavila gradnju dva nova terminala za prihvat američkog LNG-a iz uljnih škrljaca. Najmanje ih je na Balkanu.

Hrvatski projekat na Krku je propao. Za Bugasku i našu zemlju potecijalni snabdevač tim gasom za sada je Grčka.

Rumen Ovčarov, ekonomski stručnjak kaže da su male šanse da se Bugarska u narednim godinama obrati Sjedinjenim Državma kao isporučiocu tečnog gasa, jer su cene tog američkog energenta previsoke.

"Bugarska bi mogla da dobije gas iz Grčke, ali i sama Grčka koristi svega 30 odsto takvog terminala zbog visokih cena", kaže Ovčarov.

Zbog manje tražnje tečni prigodni gas, protekle zime pojeftinio je 30 odsto. Već sa novim isporukama cene će ponovo rasti jer su i evropski LNG terminali dosta ispražnjeni.   

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Tečni prirodni gas ne postoji

Prirodni, zemni gas, metan se ne da prevesti u tečno stanje.

(petak, 26. apr 2019, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

malo lagite

"Hrvatski projekat na Krku je propao"
Dakle projekat nije propao jer ako već pišete onda se prvo raspitajte,a ne da bubate napamet.
e novinaru.
Projekt kreće sa gradjnom za vašu obavijest.

(nedelja, 21. apr 2019, 07:34) - TRex [neregistrovani]

Svima je jasno

Svima je jasno koji je gas bolji i jeftiniji za Balkan !

A, jasno je i ko pravi probleme, jer hoće da prodaje svoj skuplji gas.

Moramo da se udružimo sa Bugarskom i Madjarskom i izgradimo Balkanski tok, koji bi išao trasom obustavljenog Južnog toka.

(nedelja, 21. apr 2019, 02:28) - anonymous [neregistrovani]

Dobra alternativa nafti i gasu

Dobra alternativa nafti i gasu je solarni koncentrator prof. Dr. Vladana Petrovića.

(subota, 20. apr 2019, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

da

Njemacka nema potrebu jer ce se snabdeti iz Rusije, ti terminali su samo zavitlavanje USA dok ne rese svoj problem. Balkanu mogu nametati uslove jer su protektorati.