Muškarci po zaradama ispred žena

Prosečna plata u Srbiji u januaru iznosila je 54.500 dinara. Kakve su razlike u primanjima u zavisnosti od toga u kom regionu živite ili kog ste pola, analizirao je Republički zavod za statistiku. Statistika kaže da u Srbiji najviše zarađuje muškarac koji radi u sektoru finansija i to u regionu Beograda.

Najveći procenat ljudi u Srbiji radi za manje od 45.000 bruto. Vesna Pantelić iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da je čista zarada ili ono što je na računu iznosi manje od 35.000 dinara, oko 32.000 do 33.000 dinara.

Oko pet odsto građana zarađuje više od 100.000 dinara, trećina zarađuje u intervalu od 40.000-65.000 dinara a trećina zarađuje ispod 30.000 dinara.

Većina građana priželjkuje državu za poslodavca, jer statistika pokazuje da su u javnom sektoru plate veće za petinu u odnosu na privatni sektor.

Podaci pokazuju da je u proseku plata u javnom sektoru veća za 13.000 dinara u odnosu na zarade kod privatnika.

"Stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku su radili analizu u kojoj su izračunali 'korigovani jaz' odnosno eliminisali sve druge faktore kao što je obrazovanje, starost, radni staž i došli do zaključka da su zarade u javnom sektoru jednake zaradama kod privatnika. Možemo da zaključimo da zaposleni u javnom sektoru imaju viši stepen obrazovanja pa samim tim i veće zarade", objašnjava Pantelićeva.

Kada je reč o visini zarade koju ostavruju žene odnosno muškarci i kod nas muškarci zarađuju u proseku 17 odsto više u odnosu na žene i to je negde u nivou evropskog proseka, navela je Pantelićeva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 20. apr 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Rad kod privatnika...

Nisu samo plate niže onima koji rade kod privatnika. Često privatnici krše i osnovne propise zakona o radu. Zašto o tome niko ne piše i ne govori? Imate pravo na 20 radnih dana godišnjeg odmora, a dobijete 2 nedelje letnjeg i jednu nedelju zimskog. Po njima to je tih 20 dana. Valjda im niko nije objasnio da se dani vikenda ne računaju. Rešenja o godišnjem odmoru ne smete ni da tražite... Otkaz! Opet "sreća" je ako vam dok ste na odmoru uopšte plate. Listiće od plata ni ne vidite, samo morate da potpišete da ste ih primili. Ako nećete ili ih tražite, naravno... Otkaz! Radna nedelja 40 sati, osmočasovno radno vreme ili bar plaćeno prekovremeno... ha, ha, ha...možda u nekoj drugoj državi. I kome čovek da se žali a inspekcije "nemoćne". Bitno da znamo sve o parovima, farmama... Red bi bio da se neko, a pogotovo država pozabavi i ovom temom.