Šta se sve može naći na Sajmu građevinarstva

"Budućnost gradimo sada", slogan je 45. Međunarodnog sajma građevinarstva, na kome su predstavljeni najnoviji domaći i strani ekološki i energetski efikasni građevinski materijali i najsavremenije digitalizovane građevinske mašine.

Nezapaljivi drvocementni ekološki blokovi sa ugrađenom termoizolacijom, iz Italije, donose prvi put visoki A4 nivo energetske efikasnosti gradnje.

"To znači da vaš objekat troši od 15-25 kilovat-časova po metru kvadratnom tokom godine u objektu. To znači da štedite novac za grejanje i hlađenje vašeg objekta", kaže Alen Bijelić, arhitekta "Izoteks".

Prvi put van EU izložene su građevinske ploče od prirodne gline koje su praktično nezapaljive i izoluju buku do 56 decibela. Ekološke su, razgradive, ali i nekoliko puta skuplje od gipsanih ploča.

"Ovaj proizvod služi za unutrašnju tzv. suvu gradnju. Imate gipsane ploče i ovaj ekološki proizvod baziran na prirodnim materijalima i umesto gline koja je ranije lepljena na zidove, sada je to lakše, imate ploče koje se pričvršćuju šrafovima", kaže Eugen Herner iz "Hart keramik".

Digitalizacija stiže i u građevinarstvo. Iz Republike Južne Koreje, gde je vreme odavno novac, stižu građevinske mašine koje same utvrđuju šta im je u kvaru.

Miloš Milošević iz "Lager mašina" objašnjava da bilo koji kvar na mašini da se desi, aktivira se greška na računaru na monitoru, gde je kompletan uvid u sve parametre mašine.

"Naredne korake preporučujemo, gde nije potrebna naša ekipa da izlazi na teren, već se deo koji je u problemu pošalje kupcu, gde može sa uputstvom i sam da ga zameni", kaže Milošević.

Pored materijala i opreme na sajmu su organizovana stručna predavanja i radionice. Svoje proizvode izložilo je više od 600 izlagača iz 27 zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи