Hanić: Značajno olakšanje za dužnike u francima

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da je uključivanje države bilo veoma važno za rešavanje problema oko kredita u švajcarskim francima.

Hasan Hanić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da će posle usvajanja leks specijalisa dužnicima u švajcarskim francima biti olakšano da otplaćuju kredit.

"Treba imati u vidu da će se pojedincima rate smanjiti u intervalu od 15.000 do 20.000. U proseku će to biti između 90 i 100 evra, što će predstavljati značajno olakšanje. Na taj način biće deblokirani sudovi, jer se hiljade zahteva po tom osnovu rešava, a inače su naši sudovi pretrpani brojnim drugim predmetima", izjavio je Hanić.

Prema njegovim rečima, građani bi plaćali veće kamatne stope da država nije učestvovala, jer bi banke podigle stopu sa 3,5 na četiri posto. To bi predstavljalo teret ne samo korisnicima kredita, već i ostalim građanima.

Dodaje i da je "država odgovorna" za postojeći problem.

"Državni zvaničnici su u periodu 2007. i 2008. godine ohrabrivali građane da uzimaju kredite. Tada je bilo subvencionisano korišćenje tih kredita i imali smo jednu ekspanziju. S jedne strane, to je bilo pozitivno da se podstakne stambena gradnja, građevinska industrija i privredni rast, ali je mnoge dovelo u nepovoljan ekonomski i socijalni položaj", upozorio je Hanić.

Potrebne preventivne mere zbog evropske krize

Hanić je komentarisao i tvrdnje profesora Ekonomskog fakulteta Đorđa Đukića da Evropi preti velika ekonomska kriza i Srbija bi morala više da se bavi preventivnim merama kako bi se amortizovali mogući negativni efekti.

Profesor Beogradske bankarske akademije kaže da se očekuje usporavanje privrednog rasta SAD i Kine, što bi uticalo na zemlje Evropske unije, a zatim posledično i na našu državu.

"Evrozona nije više homogen skup. Tu se izdvajaju zemlje prema sopstvenim problemima, što predstavlja limitirajući faktor privrednog rasta. Budući da su to naši partneri, to ne može biti bez odraza na našu zemlju. Mislim da je potrebno da se prave različiti alternativni scenariji u slučaju realizacije nekih nepovoljnih okolnosti i kako reagovati u tim slučajevima", ističe Hanić.

Međunarodna naučna konferencija o globalnim ekonomskim trendovima održana je 15. i 16. aprila u Bankarskoj akademiji. Neki od zaključaka konferencije su moguće usporavanje privrednog rasta zemalja bivše Jugoslavije, kao i jačanje dolara, što će uticati na države koje su zadužene u toj valuti.

"Privredni rast je važan zbog toga što je to osnova za kvalitet života svih građana", rekao je profesor Beogradske bankarske akademije.

Povoljna pozicija budžeta 

Govoreći o najavama da će od maja plate u vrtićima biti više za devet posto u odnosu na decembarska primanja, Hanić je rekao da je to moguće zbog pozicije budžeta koja je sada povoljna i da se očekuje generalno povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

"To treba da bude podsticajno za privredni rast preko agregatne tražnje i potrošnje, koja će sada biti veća i to vuče proizvodnju napred", saopštio je Hanić.

Podsticajne mere se uvode i za poljoprivrednike. Subvencije po grlu krava dojilja iznosiće 30.000 dinara. To dovodi do veće proizvodnje i ponude, a samim tim i do nižih cena, kako navodi Hanić.

"Na kraju krajeva, državi se vraća taj uloženi iznos u određenom vremenskom periodu. To je uvek jedna isplativa ekonomska mera", zaključuje Hanić.

Prelistavajući štampu u Jutarnjem programu, Hanić je komentarisao i maturanta Gimnazije u Loznici Dimitrija Pavlova, koji će postati stipendista Harvarda, ali planira da se vrati u Srbiju.

Hanić kaže da je vrlo važno da se studenti vrate sa znanjima koje su stekli na prestižnim univerzitetima kako bi pokretali biznis i unapređivali sredinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво