Garaže pune “firmirane" robe, na internetu se utaje milijarde

Poreska policija je u prvom tromesečju otkrila preko tri milijarde dinara utajenog poreza, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pod lupom su elektronska trgovina i tokovi pranja novca. Za RTS, Poreska policija otkriva da je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom, koja se prodavala isključivo internetom.

Alarm za ovaj, ali i ostale podrume, garaže, stanove, pune parfema, tehnike i garderobe svetskih brendova oglašenih za prodaju na internetu, po cenama od nekoliko stotina do više hiljada evra. Znatno jeftinije od njihove vrednosti na tržištu.

"Poreska policija je izvršila pretres na šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i tom prilikom pronađena je i zaplenjena velika količina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu, ukupna vrednost robe je preko 250 hiljada evra", kaže Ivan Ivanović iz Poreske policije.

Kaže da je do podataka za te lokacije vrlo teško doći, da se osim društvenih mreža ta prodaja odvija i tako što se kupci međusobno obaveštavaju, putem preporuke.

Oko 400 elektronskih trgovaca kod nas je registrovano, procenjuje se da ih je sa nelegalnim, bar tri puta više.

Neophodan je registar takvih trgovaca tvrde i autori projekta "Jačenje elektronske trgovine". Smatraju da je rast poverenja kupaca ključ razvoja te trgovine.

"Cilj jeste suzbijanje sive ekonomije u elektronskoj trgovini, ali u cilju njenog daljeg razvoja. Znači, nikako ograničiti, suviše stegnuti elektronske trgovce da prosto oni krenu da se povlače iz biznisa", kaže Dragan Stojković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Zbog robe čije se poreklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa Poreska policija je u prvom tromesečju podnela 334 krivične prijave, 70 ljudi je uhapšeno.

Prošle nedelje još dve krivične prijave protiv sedam lica iz Novog Sada i Niša, koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza. Među njima i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

"Deo prihoda od prodaje putničkih automobila je prebacivan na račune u inostranstvu, Slovačku – pomoću lažnih računa, a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao, kaže Ivanović.

Pod lupom su i takozvane "peračke" i "fantom" firme koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza preduzeća koja na prvi pogled legalno posluju.

Od početka godine otkrivene su 22 takve firme.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво