Garaže pune “firmirane" robe, na internetu se utaje milijarde

Poreska policija je u prvom tromesečju otkrila preko tri milijarde dinara utajenog poreza, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pod lupom su elektronska trgovina i tokovi pranja novca. Za RTS, Poreska policija otkriva da je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom, koja se prodavala isključivo internetom.

Alarm za ovaj, ali i ostale podrume, garaže, stanove, pune parfema, tehnike i garderobe svetskih brendova oglašenih za prodaju na internetu, po cenama od nekoliko stotina do više hiljada evra. Znatno jeftinije od njihove vrednosti na tržištu.

"Poreska policija je izvršila pretres na šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i tom prilikom pronađena je i zaplenjena velika količina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu, ukupna vrednost robe je preko 250 hiljada evra", kaže Ivan Ivanović iz Poreske policije.

Kaže da je do podataka za te lokacije vrlo teško doći, da se osim društvenih mreža ta prodaja odvija i tako što se kupci međusobno obaveštavaju, putem preporuke.

Oko 400 elektronskih trgovaca kod nas je registrovano, procenjuje se da ih je sa nelegalnim, bar tri puta više.

Neophodan je registar takvih trgovaca tvrde i autori projekta "Jačenje elektronske trgovine". Smatraju da je rast poverenja kupaca ključ razvoja te trgovine.

"Cilj jeste suzbijanje sive ekonomije u elektronskoj trgovini, ali u cilju njenog daljeg razvoja. Znači, nikako ograničiti, suviše stegnuti elektronske trgovce da prosto oni krenu da se povlače iz biznisa", kaže Dragan Stojković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Zbog robe čije se poreklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa Poreska policija je u prvom tromesečju podnela 334 krivične prijave, 70 ljudi je uhapšeno.

Prošle nedelje još dve krivične prijave protiv sedam lica iz Novog Sada i Niša, koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza. Među njima i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

"Deo prihoda od prodaje putničkih automobila je prebacivan na račune u inostranstvu, Slovačku – pomoću lažnih računa, a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao, kaže Ivanović.

Pod lupom su i takozvane "peračke" i "fantom" firme koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza preduzeća koja na prvi pogled legalno posluju.

Od početka godine otkrivene su 22 takve firme.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 19. apr 2019, 08:07) - Saveta [neregistrovani]

Poslovni mulj

Kada započinjete neki posao, niko vam od državnih organa neće tačno da predoči šta sve treba da platite. Puste vas jedno vreme da radite, a onda vam izmisle neki porez ili taksu, koju navodno niste platili i onda vam posao sahrane retroaktivnom naplatom (porez mogu da vam naplate i za 5 godina unatrag). Kada je tako, logično je što mnogi beže u sivu ekonomiju.

(petak, 19. apr 2019, 07:24) - anonymous [neregistrovani]

Nešto

Dajte makar nesto ovom narodu da ima lepo

(četvrtak, 18. apr 2019, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

зато

Зато што царина и пореска управа не ради свој посао!