Vlada usvojila predlog leks specijalisa o švajcarcima

Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je na sednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje.

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka i države sa treće strane. Razgovori nisu bili nimalo laki, ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

"Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata", dodao je ministar finansija i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Kako se navodi, nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji, navodi se u saopštenju.

Prema nacrtu zakona, biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije navodi da je učinjen značajan korak koji je opterećivao građane, ali i bankarski sistem u celini.

"Udruženje banaka je uvek za pravnu sigurnost i poštovanje dogovora. Pozivam građane da iskoriste ovu ponudu", zaključio je Vasić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 16. apr 2019, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje vladi i g.predsedniku...

A čijim parama ćete da platite razliku...jel novcem poreskih obveznika koji nisu uskakali u kredite?!?
Zašto cela Srbija treba da plaća gubitke nekolicine???
A onda kukate za kredite i investicije...SRAMOTA!!!

(utorak, 16. apr 2019, 14:28) - Ovaj [neregistrovani]

Dinar

Krediti treba da su u dinarima. Ako vlada Srbije izbegava dinar onda neka uvede euro kao Crna gora.

(utorak, 16. apr 2019, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

Мислим

да је држава била приморана да учини уступак банкама обзиром да су сви ови кредити осигурани код НКОСК и да би сваки неплаћени кредит морао бити плаћен из буџета али би тада износи били неупоредиво већи због доспелих камата.

(utorak, 16. apr 2019, 11:04) - Markovljev [neregistrovani]

Hvala državi

Dobro je što se država angažovala da pomogne ovim ljudima, iako to nije bila njena obaveza. Dobro je što su i Banke prihvatile da "izgube" deo prevelikih zarada na kreditima uopšte rečeno, samo se pitam dali je to pravedno prema onim ostalim koji su svoje kredite isplatili, ili još isplaćuju po prvobitnim ugovorima. Konkretno me interesuje, zašto nije napravljen i taj drugi korak, da svi koji imaju takve kredite, imaju pravo na upravu kamata u istim iznosima kao ovi po posebnom zakonu, makar na ostatak duga, jako ne povraćaj preplaćenih kamata. U svakom slučaju hvala državi na pomoći ovim ljudima. Nisam zainteresovana strana.