Saradnja sa Kinom kao privilegija

Ove godine obeležava se šest godina od kada je kineski predsednik Si Đinping predstavio projekat pod nazivom "Jedan pojas, jedan put". On podrazumeva oživljavanje starog ekonomskog i kulturnog puta svile koji je postojao pre 2.000 godina. Kakvi su učinci i šta su planovi za budućnost, o tome se razgovaralo na međunarodnom skupu u Beogradu u prisustvu predstavnika Ambasade Kine i zvaničnika iz Srbije.

Stručnjaci iz Kine i Srbije na konferenciji u Institutu za međunarodnu politiku i privredu predstavili su sa različitih aspekata rezultate šestogodišnje inicijative "Jedan pojas, jedan put". Sa jugoistočnom Evropom, Kina je najviše radila u oblasti energetike i transporta, najviše u Grčkoj zahvaljujući luci Pirej, pa u Srbiji.

"Srbija je važna zemlja na Balkanu, znatno ekonomski napreduje i ima pouzdan poslovni ambijent. Inicijativa 'Pojas–put' donela nam je jak i održiv zajednički razvoj", kaže Gao Peijung, potpredsednik Akademije društvenih nauka Kine.

Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji, rekla je govoreći o intenziviranju saradnje u poslednjih šest godina, da je ukupna vrednost oko pet milijardi dolara, a realizovano je 1,6 milijardi dolara.

Izazovi u kinesko-srpskoj saradnji su trgovinski deficit, nemamo prepoznatljive proizvode na kineskom tržištu i visoku tehnologiju, čulo se na konferenciji.

Blagoje Babić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da je saradnja s Kinom privilegija zato što je Kina velika ekonomska, tehnološka, vojna i politička sila, a ničim saradnju ne uslovljava.

Prema njegovim rečima, jedini uslov je da saradnja bude uzajamno korisna. 

Kinesko investiranje u zemljama Evropske unije nije uvek nailazilo na odobravanje zvaničnika u Briselu, koji su smatrali da se tako deli Unija i zamerali Kini da ne poštuje evropske pravne i poslovne standarde.

"Pre nekoliko dana stupila je na snagu regulativa Evropske unije o mehanizmu skrininga stranih investicija, posebno kineskih u EU. To je novi zakon kojim se ponovo razmatra investiranje u Evropskoj uniji. Veoma sam zabrinut povodom ovog zakona jer se direktne strane investicije ograničavaju zbog bezbednosti i javnog reda", kaže Je Bin, direktor Odeljenja za pravo Evropske unije Akademije nauka.

Na konferenciji se govorilo i o urbanizaciji Kine, koja je prošle godine iznosila skoro 60 odsto. Prognoze su da će 2030. u gradovima živeti milijardu Kineza. 

Pred zemljama je harmonizacija različitih pravnih sistema čija je početna tačka formiranje Međunarodnog trgovinskog suda za rešavanje pravnih sporova između poslovnih entiteta iz Kine i ostalih članica inicijative "Pojas–put".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара