Rešenje za švajcarce – konverzija u evre i otpis 38 odsto duga

Zakon koji bi trebalo da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima danas bi trebalo da bude usvojen na Vladi, a do kraja nedelje ovaj leks specijalis bi trebalo bude i pred poslanicima.

Kako RTS saznaje, zakonom je predviđeno da se preostali deo kredita konvertuje u evre.

Od toga će biti otpisano 38 odsto duga, 15 odsto na teret države, a 23 na teret banaka.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 16. apr 2019, 11:10) - Mira [neregistrovani]

Kratko pitanje

Za vreme od 4 god penzioneri su pomogli, teli neteli. I oni su u tom periodu uzimali kredite, zasto im se sada umesto hvala, hvala divni ste.... Dakle zasto im drzava neotplati ostatak duga po kreditu. Smesno zar ne ali bi bilo korisno. Bili bii vam zahvalniji.

(utorak, 16. apr 2019, 10:19) - CHF rob [neregistrovani]

Hvala g.Vučiću!

Hvala g.Vučiću danas prestajem da budem CHF rob! Morao si da rešiš i ovu bljuvotinu koju je napravila bivša vlast! Ljudi će sada imati šansu da otplate svoje kredite, a banke neće imati extra profit. Bankarima nikad dosta naše krvi. Hvala od kompletne moje porodice.

(utorak, 16. apr 2019, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

evro

I evro je porastao za 50 i vise procenata,a o tome niko nista ne govori. Ako se pomazu zaduzeni u svajcarcima pomozite i ovima zaduzenim u evrima. Ne vidim razliku !
Da ne bude zablude, ja nemam kredit.

(utorak, 16. apr 2019, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

???

Preostali deo kredita?Dakle dovodjenje klijenata u zabludu je delimicno i odnosi se na preostali deo kredita?Kako su ugovori zakljucivani od 2006 do 2008 najveci broj. poruka je?

(utorak, 16. apr 2019, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Znači

Ko je uzeo kredit indeksiran u Evrima on je idiot, a ovi,, Šajcarci,, najpametnije.

(utorak, 16. apr 2019, 09:09) - Raja [neregistrovani]

Normalno

Jel moguće da jsu prioritet zaduženi u švajcarcima. Npoznato je ko su ti ljudi. Koliko su zadužili i zašto. Da li su ti krediti upotrebljeni namenski. Zna se da su uzimani krediti od 5 miliona do 40 miliona dinara , odnosno od 50 000 do 400 000 evra. Sramnota me je što system ne vide prave probleme i ne radi na njima. Nisu problem plate od 30 000 dinara , million penzionera od 17 000 dinara , penzionera sa penalima i sa preko 40 godina staža. Kada se od 100 000 eura oslobodi 38 000 eura glavnice je iznos koji radnik sa 300 eura platom zaradi za 10 godina rada , je sramota ovog naroda.. Pogovotvo što je najviša sudska vlast donela presudu da je nezakonito indeksiranje kredita u švajcarce.

(utorak, 16. apr 2019, 08:59) - anonymous [neregistrovani]

Кад хоћеш а незнаш

Зашто се ствара лекс специалис за оне, који су у намери да остваре профит свесно се задужили у страној валути, знајући да је Динар хисторијски слаба валута, која тенденциозно губи на вредности, посебно према јаким валутама попут швајцарског Франка (ЦХФ, резервна валута). Са истим правом сутра приватна предузећа требају тражити надокнаду губитка из јавне касе. Држава треба помоћи у стицању договора али искључиво на трошак банака и клијената. Коначно морамо разумета шта значи самоодговорност, јер ви драги суграђани сте одабрали Капитализам као друштвени и економски систем са свим импликацијама.

(utorak, 16. apr 2019, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

Не разумем

Ако се законом признаје садашња висина дуга и све математичке рачунице полазе од ње да ли то онда значи да држава у ствари банкама опрашта досадашњу пљачку народа обзиром да тај дуг не би ни био толики да банке нису пљачкале своје клијенте.
Зашто се држава сада меша у ово када то није радила претходних 10 година и зашто баш сада када већ имамо заузет став Врховног касационог суда. Зашто РТС не преноси да је јуче једно од два удружења задужених грађана протествовало испред зграде Владе због доношења овог и оваквог закона.
Мени се овде ништа не свиђа.

(utorak, 16. apr 2019, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

ZAŠTO ?

Zašto mi obični građani da plaćamo dug nekome ko je svojevremeno mislio da će jeftinije proći sa švajcarcima? Kakve mi veze imamo sa tim?

Sada će pare iz našeg državnog budžeta umesto za neku bolnicu, vrtić ili most otići u privatne džepove !!!

Da li je to pravda ? Za njih DA, ali za nas NE !!!

(utorak, 16. apr 2019, 08:28) - Željko [neregistrovani]

Krediti indeksirani u evrima

Da li mogu očekivati da i meni bude otpisano 38% glavnice!?