Ugovor sa EIB za podršku ugroženim opštinama

Ministar finansija Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke Mateo Rivelani potpisali su ugovor za realizaciju projekta poboljšanja kvaliteta života u jedinicama lokalne samouprave.

Projekat "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Misijom programa UN za razvoj.

Vredan je 30 miliona evra, od čega se 22 miliona finansira iz kredita EIB. Ostatak sredstava obezbeđuje se iz budžeta, a lokalne samouprave moraju da učestvuju sa najmanje 15 odsto vrednosti pojedinačnog projekta.

Novac je prvenstveno namenjen nerazvijenim opštinama i onima koje su u prethodnom periodu bile pogođene krizama.

"U oko 40 opština sledi sređivanje objekata, parkova, škola... Cilj programa je da poboljšamo kvalitet lokalne infrastrukture kako bi obezbedili ravnomerni razvoj. Tako će i lokalne samouprave biti primamljivije investitorima, veće su šanse da će doći i otvoriti nova radna mesta", rekao je Siniša Mali.

Ističe da je u prva tri meseca budžet u suficitu, a stopa nezaposlenosti se smanjuje. Dodaje da lokalna infrastruktura treba da bude još bolja da bi i rezultati bili bolji.

Ministar lokalne samouprave Branko Ružić napominje da u Vladi postoji dogovor da se ne prave kozmetičke promene nego da se iz temelja menjaju uslovi u kojima opštine funkcionišu.

"Na opštinama je veliki posao i pritisak da isporuče sve zahteve građanima. Imajući u vidu velike razlike između razvijenosti opština i gradova, podršku ovog programa dobiće opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti, posebno one koje su bile na udaru poplava i migrantske krize", istakao je Ružić.

Vlada je, kaže, na slatkim mukama jer dosta opština konkuriše za sredstva. "Ona priča da ne znaju da pripreme projekte više ne važi", istakao je Ružić.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da je potpisivanje ugovora važan trenutak kada EU pokazuje da zajedničkim naporima zajedno sa Vladom pokreće razvoj opština.

"Od 2000. EU sarađuje sa vlastima u Srbiji na ispunjavanju zahteva lokalnih zajednica, radimo za građane, za firme, za celu zajednicu. Mi smo do danas realizovali čitav niz projekata, neki iz IPA fondova što su nepovratna sredstva, neki iz kredita i zajmova kakav smo potpisali danas", istakao je Fabrici.

Čestito je Vladi na inicijativi da uzme zajam i započne ovaj projekat kako bi se ispunile potrebe lokalnih zajednica kada je reč o njihovom socijalno-ekonomskom razvoju.

"Vlada posvećuje pažnju potrebama ugroženih područja, a takođe je ovo investicioni zamajac lokalu koji treba da bude zamajac privrednog razvoja ali i svih aktivnosti koje se tiču evrointegracija jer najveći broj propisa EU treba da se primeni upravo na lokalu. Važno je i da se ekonomska otpornost ne koncentriše samo u velikim gradovima već da se rasporedi po celoj zemlji", napomenuo je Fabrici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво