Počinje rekonstrukcija pruge Markovac-Resavica

Sutra počinje rekonstrukcija regionalne pruge Markovac-Resavica, čija dužina iznosi 53 kilometra.

Planirano je da radovi na rekonstrukciji pruge Markovac - Resavica budu završeni do kraja 2019. godine,saopšteno je iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Radovi u ponedeljak počinju između železničkih stanica Svilajnac i Despotovac.

Ukupna vrednost rekonstrukcije pruge Markovac-Resavica iznosi oko 2,3 milijarde dinara, a radovi će se odvijati tokom dana, dok će noću biti organizovan saobraćaj teretnih železničkih kompozicija.

Ovom prugom saobraćaju samo teretni vozovi, dok je putnički železnički saobraćaj na ovoj deonici obustavljen još 1998. godine.

Između Markovca i Resavice trenutno prosečno mesečno saobraća 120 teretnih železničkih kompozicija.

Ova pruga izgrađena je pre 85 godina i od tada nije rekonstruisana. Zbog toga je brzina vozova ograničena na 10-30 km/sat. Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture samo tokom prošle godine na ovoj pruzi dogodilo se sedam iskliznuća teretnih vagona.

Nakon rekonstrukcije ove pruge, njena nosivost biće povećana sa 16 na 20 tona po osovini, što će omogućiti saobraćaj dužih i težih teretnih železničkih kompozicija.

Brzina teretnih vozova nakon rekonstrukcije pruge biće povećana na 65 km/sat, tvrde u "Infrastrukturi železnice Srbije".

broj komentara 0 pošalji komentar