Biznis forum u Dubrovniku, Srbija potpisala nove sporazume sa Kinom

U Dubrovniku je održan biznis forum na Samitu premijera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine. Srpska delegacija potpisala je više novih sporazuma i memoranduma.

Peking je pre osam godina doneo odluku da pojača prisustvo u Evropi kroz projekat "Jedan pojas, jedan put". U toj inicijativi učestvuje i Srbija, najviše kroz projekte u infrastrukturi i energetici.

Vrednost projekata koje Kina realizuje u Srbiji je deset milijardi evra.

Obraćajući se na otvaranju foruma, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom.

Istakla je da je "u okviru ovog formata" Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.

Srbije je takođe zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu, rekla je srpska premijerka.

Premijerka je iskoristila priliku i da izrazi zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije "Ciđin" u RTB "Bor" (1,26 milijardi dolara) i investicije kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjaninu (800 miliona evra), koje će, kako je rekla, nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

"Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje", istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

"Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju", ocenila je premijerka.

Takođe, naglasila je spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU.

Napomenula je da će predsednik Aleksandar Vučić predstavljati Srbiju na forumu koji će se krajem aprila održati u Pekingu.

Brnabićeva je, čestitajući 70. godišnjicu od osnivanja NR Kine, koja se obeležava ove godine, istakla da su danas svi svedoci razvoja i napretka Kine u različitim oblastima i da su to dobre vesti za sve.

Takođe, izrazila je zadovoljstvo zbog punopravnog uključivanja Grčke u ovaj format saradnje i poželela toj zemlji dobrodošlicu.

Mihajlović: Potvrda saradnje Srbije i Kine

U Dubrovniku su potpisani novi sporazumi Kine i Srbije, dva u oblasti infrastrukture.

Ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je ranije danas za RTS da će biti potpisan jedan memorandum koji se odnosi na deonicu između Novog Beograda i Surčina.

"Ta deonica je falila da bismo mogli da koristimo efikasno put Obrenovac–Preljina. Očekujem da se u narednih mesec dana potpiše i komercijalni ugovor za tu deonicu", istakla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se okvirno razgovarati i o novom memorandumu o deonici ka Crnoj Gori Požega–Boljare.

"Dubrovnik je potvrda saradnje Srbije i Kine. Svi maksimalno govore o transportu i vezama sa regionom. Mi smo intenzivirali odnose sa Kinom, naročito kada je reč o infrastrukturi. Pričamo i o novim načinima finansiranja, pokušavamo da nađemo nove oblike saradnje", napomenula je Mihajlovićeva.

Na marginama samita održani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Uoči samita predsednica Vlade razgovarala je se kineskim premijerom Li Kećangom i najavila da će ukupne kineske investicije u Srbiji biti deset milijardi evra.

Na sastanku je potvrđena i politička saradnja i podrška Kine suverenitetu Srbije.

Inicijativa "16 + 1" uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope – Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije. 

Od danas će se inicijativa zvati "17 + 1" pošto joj se pridružila i Grčka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво