Taksama na sir i lososa protiv subvencija za "Erbas"

Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje novih tarifa na robu iz Evropske unije u vrednosti od oko 11 milijardi dolara, kao odgovor na subvencije EU za "Erbas".

Svetska trgovinska organizacija (STO) utvrdila je da subvencije Evropske unije za avionsku kompaniju "Erbas" imaju negativan uticaj na SAD. Zbog toga se razmatra mogućnost uvođenja taksi na proizvode iz EU u vrednosti od oko 11 milijardi dolara, saopšteno je iz kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajthajzera.

Avioni i sir su neki od proizvoda za koje bi mogle da se uvedu tarife, rekao je Lajthajzer.

Taj korak bi doveo do eskalacije trgovinskih napetosti između SAD i EU.

Lajthajzer je saopštio da je vrednost robe na koju bi se uvele takse podložna arbitraži u STO, čiji se rezultat očekuje za nekoliko meseci.

"Ovaj slučaj je u sudskom sporu 14 godina i došlo je vreme za akciju. Administracija se priprema da odmah odgovori kada STO donese svoj zaključak o vrednosti američkih protivmera", izjavio je Lajthajzer.

Dodao je da je krajnji cilj postizanje sporazuma sa EU o okončanju svih subvencija za proizvodnju velikih civilnih aviona. 

"Kada EU okonča ove štetne subvencije, dodatne američke obaveze koje se nametnu kao odgovor mogu biti ukinute", zaključio je američki trgovinski predstavnik.

O preliminarnoj listi robe za nametanje dodatnih taksi održaće se javne konsultacije. Neki od proizvoda na toj listi su: sir, limun, fileti lososa, maslinovo ulje, džemperi i slično, motocikli sa motorom veličine između 500 i 700 kubnih centimetara, zidni satovi bez električnog pogona koji rade preko 47 sati bez premotavanja.

Za određene proizvode se razmatraju dodatne uvozne carine ako se proizvode u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji ili Velikoj Britaniji. To podrazumeva: helikoptere, podzemna plovila za  nove civilne avione, trupovi novih civilnih aviona.

Šta se do sada desilo?

Prošle godine, SAD su počele da naplaćuju naknade na uvoz čelika i aluminijuma glavnim saveznicima, uključujući i EU.

EU je uvela uzvratne tarife u junu na američku robu u vrednosti od 2,8 milijardi evra na proizvode poput viskija, motocikala i soka od pomorandže.

Prošlog meseca, američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će nametnuti carine na automobile koji se uvoze iz EU ako obe strane ne postignu trgovinski sporazum.

SAD trenutno pregovaraju o trgovinskom sporazumu s Kinom, ali su tarife koje su obe zemlje nametnule već uveliko uticale na globalnu ekonomiju ove godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво