Zašto krompir košta 100 dinara i u radnjama i na pijaci

Skuplje povrće, a jeftinije voće sačekalo nas je na rafovima prodavnica i pijačnim tezgama. Tako je, na primer, krompir dva puta skuplji nego pre godinu dana. Sa druge strane, proizvođači jabuka žalili su se da jabuke prodaju nakupcima za četiri do deset dinara po kilogramu.

Domaćinstvima u Srbiji prošle godine nedostajalo je 747 dinara da pokriju troškove. Tako kaže Zavod za statistiku. Više od trećine novca bilo je neophodno za hranu i bezalkoholna pića. A cene hrane su itekako varirale.

Krompir je, na primer, dvostruko skuplji nego prošle godine, cena i u radnjama i na pijaci dostiže 100 dinara.

Goran Đaković iz magazina "Agrobiznis" objašnjava da cenu krompira, kao i sve drugo, određuje tržište, a da je normalno da ona bude viša u aprilu.

"Kada smo u aprilu, to znači da smo iscrpeli sve rezerve koje smo imali u prethodnoj godini. Počinje sadnja za narednu godinu, a nije stigao mladi", kaže Đaković.

Napominje da su Grci tražili da im izvezemo određenu količinu, ali da nismo imali.

"Nemamo za izvoz jer smo pojeli dosta i na domaćem tržištu. Ono što je izvezeno otišlo je, a nemamo nove količine, jer je takva proizvodnja", kaže Đaković.

Prema njegovim rečima, u Evropi je trenutno nestašica krompira.

Ove godine cene su i padale, najviše voća. Razlog za to je, kaže Đaković, smanjen izvoz za Rusku Federaciju i ogroman rod prošle godine.

"Šljiva je dobro rodila, jabuka u ogromnim količinama, što može uticati da ove godine bude nešto manji rod i što implicira i to da možemo očekivati nešto više cene u 2019. godini", objasnio je Đaković.

Proizvođači jabuka u Srbiji ovih dana voće prodaju nakupcima za četiri do deset dinara po kilogramu, a one na pijacama i u prodavnicama koštaju do 150 dinara. 

"Treba razlikovati kategoriju jabuka, mi jedemo neku drugu klasu, eventualno prvu, kada su neke skuplje u pitanju, a izvozimo ekstra prvu klasu", kaže Đaković.

Dodaje da je ono što se prodaje po četiri i deset dinara industrijska jabuka, koja ide u preradu.

Ukazuje da je izvoz u Rusku Federaciju smanjen zbog toga što Rusi imaju sve veće površine pod svojom jabukom i da naši proizvođači to znaju, jer su pre pet godina izvezli ogromne količine sadnog materijala i da to sada stiže na red.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво