Dokovi Kostolca otpremaće 150.000 tona pepela

U Kostolcu je završena izgradnja industrijskog pristaništa koje je jedan od pet projekata Prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine.

Sa dokova u Kostolcu godišnje će se otpremati 150.000 tona pepela i 100.000 tona gipsa koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje u termoelektrani "Kostolac B".

Rekom će doći oprema teška 50.000 tona neophodna za izgradnju termo-bloka B3.

Isto toliko uglja biće otpremljeno toplanama, energanama i za široku potrošnju.

Radovi na projektu vrednom 15,8 miliona dolara trajali su dve godine.

"Jedan od najtežih poduhvata jer je građen na reci koja strahovito menja svoje nivoe i ona je prvi projekat u nizu od tri planirana projekta koja planiramo da realizujemo a tiče se pristaništa i rečnog transporta", rekao je v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da je projekat realizovan u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima i kada je u pitanju tehnologija i ekologija.

"Zaštita životne sredine jeste jedan od naših prioriteta i mi kao država i EPS veliku pažnju poklanjamo zaštiti životne sredine i unapređenju svih postrojenja koja se nalaze u portfoliju. I sa druge strane, ono na šta sam posebno ponosan, sve ono što vidimo iza nas i oko nas su realizovale srpske kompanije", rekao je Antić.

Najavio je da će s kineskim partnerima biti nastavljena ulaganja u termoelektranu Kostolac, kao i da će biti izgrađena još dva pristaništa za termoelektranu u Obrenovcu.

Do sada je u prvoj fazi investicija u Kostolcu uloženo 338 miliona dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи