"Stav Vrhovnog kasacionog suda menja dug i ratu"

Ekonomisti za "Tanjug" objašnjavaju da stav koji je zauzeo Vrhovni kasacioni sud po pitanju stambenih kredita u švajcarskim francima znači da je teret dokazivanja sa korisnika kredita, koji od suda traže raskid ugovora ili poništenje valutne klauzule, prebačen na banke.

Ekonomista Dejan Erić u izjavi za Tanjug napominje da će takav stav VKS u daljem postupanju dovesti do novih obračuna amortizacionih planova i, verovatno, do promene u visini ostatka duga i mesečne rate.

To je veliki korak u rešavanju problema porodica koje su se pre skoro 15 godina zadužile u švajcarcima, ocenio je Erić.

Praktično, stav koji je zauzeo VKS znači da će banke, ako žele da spreče poništavanje valutne klauzule, u sudskim sporovima u kojima su tužene morati da dokazuju istovremeno dve stvari: da pouzdanim pisanim dokazom uvere sud da su se radi plasmana dinarskih sredstava zadužile u švajcarskim francima i da su pre zaključenja ugovora obavestile korisnika kredita kojim se sve poslovnim i finansijskim rizicima izlaže takvim aranžmanom o valutnoj klauzuli u francima.

Samo ako banka istovremeno dokaže oba uslova moći će da se odbrani od poništavanja valutne klauzule.

Ekonomisti kažu da je to tako pravno gledano, mada, smatraju da je mala verovatnoća da će se to dešavati u praksi.

U svakom drugom slučaju, upustvo VKS je da se valutna klauzula u švajcarskim francima tretira kao ništava i da se ubuduće smatra da je kredit uzet sa valutnom klauzulom u evrima i sa kamatnom stopom koju je ta banka davala klijentima koji su se u to vreme zaduživali u evrima, smatraju ekonomisti.

Posle toga će se računati razlika koju klijent duguje banci.

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Takođe je sugerisao sudovima da kao privremenu meru nalože zabranu aktiviranja hipoteke, a tamo gde je već pokrenut postupak da se njegova realizacija odloži bez polaganja jemstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара