Energoprojekt dovezao mašine na gradilište pred državnu posetu, ministarka burno reagovala

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je nedopustivo to što je "Energoprojekt" uoči njene posete dovezao mašine na gradilište obilaznice oko Zrenjanina i da će biti preispitan rad te kompanije.

Mihajlovićeva je zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem i ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem, u okviru posete Zrenjaninu, obišla radove na izgradnji obilaznice oko tog grada.

"Ono što smo videli je nedopustivo, da izvođač danas dovozi mašine zato što dolaze ministri – meni to ne treba. Sledeći put ću doći nenajavljeno da obiđem gradilište", istakla je Mihajlovićeva.

"Putevi Srbije" su danas dobili nalog da ispitaju dinamiku izgradnje obilaznice, navodi ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da izvođač poručuje da su u predviđenoj dinamici od oktobra do danas, kao i da je neprihvatljivo da ih nema na gradilištu pošto je već mesec dana lepo vreme.

"Zato sam tražila da se preispita dinamika radova, čak i da se skrati", dodala je Mihajlovićeva.

"Zrenjanin će posle 30 godina dobiti obilaznicu"

Zorana Mihajlović navodi da će Ministarstvo građevine, pored velikih i malih licenci, raditi i reference za svaku građevinsku kompaniju i da će se onda videti kako koja kompanija radi.

"Daćemo mišljenje o svakom izvođaču, koje nije obavezujuće, ali će pisati da 'Energoprojekt' nije uradio kako smatramo da treba, ne samo na ovom, već i na nekim drugim projektima", ističe ministarka.

Trenutno je u toku izgradnja dela obilaznice oko Zrenjanina od 3,75 kilometara, koji treba da budu završeni ove godine. U okviru tog projekta biće izgrađen i novi most preko Begeja, kao i dve kružne raskrsnice.

Izvođač radova je "Energoprojekt niskogradnja" i "Bauvezen" iz Lazarevca, a rok za izvođenje radova je 320 dana.

Završetkom tog projekta, Zrenjanin će posle 30 godina dobiti obilaznicu, a projektna dokumentacija za poslednju fazu izgradnje obilaznice oko Zrenjanina radiće se ove godine, ističe Mihajlovićeva. 

Ukupna dužina obilaznice je 15 km, a radovi su počeli još 1991. godine, ali su prekinuti zbog ratova i sankcija. Do sada je izgrađeno 7,5 km i plan je da završna faza radova od, takođe, 3,75 km počne 2020. godine.

Gradnja auto-puta Beograd–Zrenjanin od 2020.

Gradnja auto-puta od Beograda do Zrenjanina počeće 2020. godine, poručuje Mihajlovićeva.

Reč je o izgradnji 58 kilometara auto-puta, čija je vrednost između 300 i 350 miliona evra, a radovi će trajati tri godine.

Gradiće se auto-put Beograd–Zrenjanin i Zrenjanin – Novi Sad, rekla je Mihajlovićeva u okviru ove posete Zrenjaninu.

"Zrenjanin će biti jedna od tačaka novog investicionog ciklusa (vrednog oko pet milijardi evra), pošto ćemo imati izgradnju auto-puta Beograd–Zrenjanin. To će biti jedan od auto-puteva koji ćemo početi da gradimo već sledeće godine", ističe Mihajlovićeva.

Ministarka je podsetila da će Srbija u okviru tog ciklusa ove godine početi da gradi tri auto-puta u periodu od aprila do juna, koji će biti značajni za celu zemlju.

"Gradnja auto-puta Preljina–Požega treba da počne u aprilu, a u junu prva deonica auto-puta Beograd–Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina, kao i izgradnja auto-puta Pojate–Preljina", poručuje Mihajlovićeva. 

Postavljaju se šipovi za most na Begeju

Za most na Begeju, koji se gradi na trasi obilaznice oko Zrenjanina, postavljaju se šipovi na levoj obali, a ove nedelje počeće pobijanje šipova i na desnoj obali.

Vrednost radova je 423 miliona dinara, a rok za završetak je oktobar ove godine.

U okviru ovog projekta asfaltiraće se 3.750 metara puta i dve kružne raskrsnice.

Da bi kompletno bila završena obilaznica, preostaje da se uradi još jedna trasa od 3.750 metara naredne godine.

Vrednost tog projekta je oko 200 miliona dinara, a planirano je da se posao završi za 120 dana.

Mihajlovićeva je zajedno sa Udovičićem obišla radove na mostu i na rekonstrukciji gradskog stadiona u Zrenjaninu, gde se postavljaju atletska staza i reflektori.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво