Malinari teško nalaze zakupce

Zbog situacije na tržištu malinari ne očekuju bolju godinu. Pojedini veliki proizvođači u valjevskom kraju, nezadovoljni cenom maline u prethodne dve godine, smanjuju proizvodnju. I vlasnici malinjaka, koji se ne bave poljoprivredom, a uložili su u malinjake dok je cena bila dobra, zasade izdaju u zakup.

Umesto da širi zasade, kao prethodnih godina, Momir Ranković iz uglednog voćarskog domaćinstva u Sušici kod Valjeva, razmišlja o novom odlasku u inostranstvo i uništavanju malinjaka.

"Otišao sam u Katar, četiri meseca sam radio i došao sam da uložim u malinu da bi ponovo probao. Sad idem za Nemačku 20. aprila, ako ne bude bilo doći ću iz Nemačke i poprskaću malinu sve totalom", kaže Momir Ranković iz Sušice kod Valjeva.

Zbog neisplative cene maline, Rankovići već smanjuju proizvodnju, uprkos velikim ulaganjima u navodnjavanje, kontrolisanu proizvodnju maline i primenu struke.

"Cena maline je pala. Prošle godine smo imali gubitak negde oko 400.000 dinara. Sad smo smanjili na negde tri hektara i možda ćemo i ovo uništiti, ako ne krene nabolje", kaže Milorad Ranković iz Sušice kod Valjeva.

Vlasnici malinjaka, koji se ne bave poljoprivredom, a podigli su ih pre nekoliko godina, zbog primamljive cene maline od dva evra, sada dobre zasade daju u zakup. Iako nude 80 odsto roda, teško pronalaze zakupce.

"Ako cena bude niska, to je suštinska stvar. Ni tih 80 odsto, onda ne ispadne ništa. Ja treba da platim sve radnike ako preuzmem na sebe da ih organizujem, a neću moći u slučaju da cena bude niska", kaže Zoran Živković iz Uba.

"Mnogo njih je zvalo, nudi malinjake u zakup. Taj zakup, to je neka simbolična cena, čisto da se održava zasad maline, međutim malo se ljudi javlja", kaže Đorđe Sovilj iz Valjeva.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da država čini sve kako bi smanjila troškove u poljoprivredi sa repromaterijalom, mineralnim đubrivom, preko nabavke goriva.

U planu su i dva nova zakona, o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda i izmenama podsticaja, koji će pomoći, ali tržište je jedino koje opredeljuje cenu, ističe i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво