VKS u utorak zauzima stav o "švajcarcima"

Vrhovni kasacioni sud (VKS) će sledećeg utorka zauzeti stav u vezi sa sporovima građana i banaka povodom zaduživanja u švajcarskim francima, rekao je "Tanjugu" vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević.

Dragomir Milojević je precizirao da će tog dana građansko odeljenje na sednici doneti stav koji će biti uputstvo i putokaz nižestepenim sudovima šta treba utvrđivati i kako postupati u predmetima oko zaduživanja u švajcarskim francima.

Milojević je ukazao da se u tim predmetima radi o različitim zahtevima iz tužbi građana.

"Pojedinim se traži raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, drugima se traži poništaj valutne klauzule, a trećim poništaj valutne klauzule i s tim u vezi poništaj celog ugovora", rekao je v. d. predsednika VKS, ukazujući da je VKS o ovim pitanjima već odlučivao, kroz pojedinačne odluke, koje su objavljene i na njegovom sajtu.

Međutim, kako kaže, građani tim odlukama nisu zadovoljni, jer je VKS ukidao po zahtevima za reviziju.

"Kada je tražen raskid ili poništaj ugovora, pa su nižestepeni sudovi to prihvatili, VKS je to ukinuo, jer slučaj nije činjenično raščišćen. Svaki predmet ima dve strane i svaka iznosi svoje činjenice i viđenje", naveo je Milojević.

On je napomenuo da će sada VKS zauzeti neki stav – da li će se ići na poništaj ugovora ili samo klauzule ili će se, kako kaže, ići na raskid ugovora.

Građani zaduženi u švajcarskim francima koji su pet dana štrajkovali glađu ispred VKS tražeći njegovu reakciju, obustavili su štrajk i razišli su se nakon jutrošnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić im je obećao pomoć države i rešavanje njihovog problema do idućeg petka, nevezano za odluke sudova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво