VKS u utorak zauzima stav o "švajcarcima"

Vrhovni kasacioni sud (VKS) će sledećeg utorka zauzeti stav u vezi sa sporovima građana i banaka povodom zaduživanja u švajcarskim francima, rekao je "Tanjugu" vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević.

Dragomir Milojević je precizirao da će tog dana građansko odeljenje na sednici doneti stav koji će biti uputstvo i putokaz nižestepenim sudovima šta treba utvrđivati i kako postupati u predmetima oko zaduživanja u švajcarskim francima.

Milojević je ukazao da se u tim predmetima radi o različitim zahtevima iz tužbi građana.

"Pojedinim se traži raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, drugima se traži poništaj valutne klauzule, a trećim poništaj valutne klauzule i s tim u vezi poništaj celog ugovora", rekao je v. d. predsednika VKS, ukazujući da je VKS o ovim pitanjima već odlučivao, kroz pojedinačne odluke, koje su objavljene i na njegovom sajtu.

Međutim, kako kaže, građani tim odlukama nisu zadovoljni, jer je VKS ukidao po zahtevima za reviziju.

"Kada je tražen raskid ili poništaj ugovora, pa su nižestepeni sudovi to prihvatili, VKS je to ukinuo, jer slučaj nije činjenično raščišćen. Svaki predmet ima dve strane i svaka iznosi svoje činjenice i viđenje", naveo je Milojević.

On je napomenuo da će sada VKS zauzeti neki stav – da li će se ići na poništaj ugovora ili samo klauzule ili će se, kako kaže, ići na raskid ugovora.

Građani zaduženi u švajcarskim francima koji su pet dana štrajkovali glađu ispred VKS tražeći njegovu reakciju, obustavili su štrajk i razišli su se nakon jutrošnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić im je obećao pomoć države i rešavanje njihovog problema do idućeg petka, nevezano za odluke sudova.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 29. mar 2019, 09:51) - Raja anonymous [neregistrovani]

Gde je istina ?

Istina je u googlu.Prvog januara 2007 godine Švajcarac 48,49 dinara.Dolar 60,19 a evro 79,23 dinara.Već prvog januara švajcarac 105 dinara, dolar isto 105 dinara a evro 118 dinara.Sve valute su I danas na istoj vrednosti.Koja valuta je najviše podigla kurs.Švajcarac ali ne toliko drastično u odnosu na dolat pa i na evro.Dolar I švajcarac su približno podigli kurs.A kako su prošli dinarski krediti.U 2007 godini kamata 19%.Ko je uzeo tadakredit nagrabo je u odnosu na sadašnjih 4,5%.Samo švajcarci kukaju a drugi pevaju od sreće a svi su u problemima koji su sami zamesili I sad narod da plaća.

(četvrtak, 28. mar 2019, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Нису

Проблем је у томе што банке нису обавестиле клијенте о правом ризику. Мени су нпр. рекли да су швајцарска привреда и њен банкарски сектор јаки те да је самим тим и валута јака и стабилна и због тога су камате далеко ниже у односу на евро који је из политичких разлога нестабилан.

(četvrtak, 28. mar 2019, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

krediti u stranim valutama

uvek nose rizik da kamate mogu da skacu ili opadaju u vecem obimu. To je pokazalo iskustvo i sa Japanskim jenom, tako i dolarom itd. Ako su banke koje su izdavale kredite u svajcarcima ukazivali na rizik koji postoji onda i gradjani koji su uzimali te kredite moraju da snose svoj deo odgovornisti. Nije uvek najpametnije potpisati najjeftiniji kredit ako niste spremni da preuzmete i odredjeni rizik za to. Mislim da drzava treba da podstake privredu sa jeftinim dinarskim kreditima i nepovratnim podsticajima i paketom sigurnosti na duzi period.