Država spremna da pomogne zaduženima u švajcarskim francima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je država spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima. Razgovarao je sa građanima koji protestuju ispred Kasacionog suda i najavio predlog rešenja do narednog petka.

"Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro", rekao je Aleksandar Vučić.

Dodao je da će se gledati da se to prebaci na državu u najkraćem roku.

Kaže da bi to koštalo državu oko 120 miliona evra i da ne treba građani da se zavaravaju da će Kasacioni sud doneti odluku da banke moraju preko noći da vrate građanima novac, niti će banke, istakao je, biti spremne da preuzmu tu obavezu.

Kako je naveo, cilj je da se pokuša da banke plate 60 ili 70 odsto, a ostalo država.

"Da umilimo banke da na određeni način pomognu", dodao je Vučić.

Predsednik je rekao i da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, i zamolio ih da se do tada raziđu.

Demonstranti su tražili da i oni učestvuju u definisanju rešenja.

"Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponašanjem države", rekao je predsednik.

"Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljni ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni", poručio je Vučić.

Predsednik je oko deset časova nenajavljeno došao među građane koji već nekoliko dana protestuju ispred Kasacionog suda tražeći rešenje za svoj problem.

Razgovori u okviru Vlade

Naveo je da će se tražiti rešenje koje neće napraviti haos u finansijskom sistemu Srbije.

"Da razgovaramo u okviru Vlade i donesemo rešenje", rekao je predsednik.

Dodao je da priče o kreditima u "švajcarcima" nisu nastale u njegovo vreme i da apsolutno nije odgovoran za taj problem.

"Ne možemo da kršimo Zakon o obligacionim odnosima, ne želim da vam pričam bajke. Svako pojedinačno lice je to potpisalo, međutim, pojedini bivši državni funkcioneri, ministri i guverner su se na prevaren način pojavljivali i davali osećaj sigurnosti tim ljudima. Ali nigde nemate potpis ni Đelića, ni Dinkića, ni Jelašića", istakao je Vučić.

Kako kaže, ti koji su pokrenuli priču o "švajcarcima" sada se prave – "nit luk jeo, nit mirisao".

Ugovore su, podseća, potpisivali korisnici kredita, građani pojedinačno, i država jeste delimično odgovorna, ali nema njenog "potpisa".

Rešenje će morati da košta državu

Istakao je da nije fer da neko plati toliki novac, a da na kraju ostane i bez novca i bez svega drugog i da će zato država pomoći, ali da će se to osetiti po drugim primanjima za druge građane.

Na to su oni koji protestuju rekli da ne žele da drugi građani trpe.

"Lepo je to, to je odgovoran stav prema državi, hvala što brinete o državi. Moraće da košta državu, nemojte da vam neko priča bajke", rekao je Vučić.

Dodao je da je Mađarska to rešila tako što je izdvojila za taj problem milijardu evra.

"Nemojte da vas varaju da će Kasacioni sud da donese odluku da će banke da vam isplate novac s neba", poručio je Vučić.

Dodao je da će Vrhovni kasacioni sud morati da donese odluku u kratkom periodu. Ističe da će sudovi morati preko banaka da se naplaćuju, između 85 i 95 miliona evra.

"Banke će to da vam odbijaju na razne načine. Neće to lako da vam se vrati i banke će da se bore protiv toga, bez obzira na to što je izrazito nefer", kazao je Vučić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво